Pārlekt uz galveno saturu
Video

Kaut arī tiek veikti dažādi profilaktiskie pasākumi pret narkotiku lietošanu un gandrīz ikviens mūsdienās zina, ka narkotikas lietot ir kaitīgi, Latvijā un pasaulē pieaug to cilvēku skaits, kas lieto marihuānu, amfetamīnu, sintētiskās narkotikas u. c. Rīgas Stradiņa universitātes asistente un psiholoģe Aelita Vagale aktualizē jautājumu par to, kādi ir profilaktiskie pasākumi pret narkotiku lietošanu, un atklāj pavisam vienkāršu patiesību, kā izvairīties no narkotiku lietošanas.

Vai eksistē metode, kas varētu samazināt narkotiku lietotāju skaitu un novērstu narkotiku radīto kaitējumu? Diemžēl vakcīna pret narkotikām nav izdomāta – "ka narkotikas nelietotu tie cilvēki, kuriem šī vakcīna būtu injicēta". Taču pastāv trīs profilakses veidi, kuri tiek realizēti un kuri ir svarīgi cīņā pret narkotikām.

"Pirmā ir universālā profilakse, un tā ir domāta visiem sabiedrības pārstāvjiem, kuri zina, ka narkotikas lietot ir slikti, taču tas ir kā atgādinājums, lai novērstu viņu domas par iespējamo narkotiku lietošanu, informētu viņus par to kaitīgumu. Un to saņemam mēs visi, ejot pa ielu un redzot atgādinājumus plakātos, runājot ar cilvēkiem utt.," skaidro psiholoģe Aelita Vagale. Universālā profilakse ir arī citas aktivitātes: sports, pasākumi, kas tiek organizēti par pretnarkotiku tematiku, dažādas izglītojošās kampaņas un projekti.

"Selektīvās profilakses uzdevums ir atlasīt tos cilvēkus, kuri ir riska grupā un kuri varētu būt vairāk pakļauti narkotiku lietošanai. Tas ir darbs skolās un darbs ar cilvēkiem, kuriem ir uzvedības vai psiholoģiskas problēmas, jo tā ir riska grupa narkotiku lietošanai, un viņiem ir jāsaņem specifiska palīdzība, lai ideja par narkotiku lietošanu viņiem nebūtu aktuāla.

Indikatīvā profilakse ir domāta tiem, kuri narkotikas ir lietojuši. Šīs profilakses uzdevums ir pasargāt sabiedrību un viņus pašus no narkotiku lietošanas sekām un attālināt recidīvu (atkārtošanos).

Patiesībā šie visi trīs profilakses veidi tiek veikti, taču to efektivitāte ir atkarīga no tā, vai profilakse ir balstīta uz pierādījumiem, vai tai ir pietiekams finansējums un vai tā ir regulāra. Jāsaka, ka ļoti bieži profilakses pasākumi ir neefektīvi tad, ja tiek veikti kampaņveidīgi vai ja skolā tiek nolasīta viena lekcija, nosaucot to par profilaksi," stāstot par efektīvu profilaksi, uzsver A. Vagale.

"Tā kā profilakse ir veids, kā pasargāt cilvēkus no kādas saslimšanas vai kādas kaitīgas ietekmes, ir divi efektīvi veidi, kā ikviens sevi var pasargāt no narkotiku lietošanas. Pirmais ir ļoti vienkāršs – nepirkt un nelietot narkotikas. Otrs veids ir atcerēties, ka visi efekti, ko var panākt ar narkotikām, ir sasniedzami arī citos veidos. Piemēram, ja cilvēks vēlas noreibt, viņš var iemīlēties vai piepūst 20 balonus. Ja cilvēks grib relaksēties, viņš var iet karstā vannā vai baudīt dabu. Ja cilvēks grib sasniegt kādus citus efektus, tad pilnīgi noteikti ir veidi, kā to var sasniegt bez narkotikām. Ar to es gribu teikt, ka efektīvākā profilakse ir cilvēka paša atbildība par to, ko viņš dara, un rūpes par savu veselību," nobeigumā piebilst A. Vagale.