Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Ziņas

Ceturtdien, 10. novembrī, no pulksten 11.00 līdz 16.00 Rīgas Stradiņa universitātē Dzirciema ielā 16 (B korpuss, 202. un 203. telpa) jau otro reizi šogad norisināsies Veselības diena. Tajā RSU studenti un darbinieki gan ziedos asinis, gan varēs pārbaudīt veselību pie topošajiem mediķiem.

Iepriekšējā asins ziedošanas akcija guva lielu atsaucību gan no vietējo, gan no ārvalstu studentu puses – asinis ziedoja 73 studenti, no kuriem 44 to darīja pirmo reizi dzīvē. Lai asins ziedošana kļūtu par tradīciju, RSU plāno organizēt šādu pasākumu divas reizes gadā – rudenī un pavasarī.

Kas jāzina, lai ziedotu asinis?

Par asinsdonoru var būt cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kura svars ir vismaz 50 kg. Dienu pirms asins ziedošanas donors nedrīkst lietot alkoholu, treknus ēdienus, uzturā jālieto veselīga pārtika un jādzer daudz šķidruma. Asinis var ziedot, ja kopš iepriekšējās ziedošanas reizes ir pagājušas vismaz deviņas nedēļas. Sievietes gada laikā asinis var ziedot četras reizes, savukārt vīrieši – sešas reizes (pēc sestās reizes vīriešiem jāievēro trīs mēnešu pārtraukums). Pirms asins ziedošanas ieteicams atpūsties un labi izgulēties. Donoriem jāatceras, ka ziedojot asinis, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un norādīt savu bankas konta numuru. Asinis ziedot var arī ārvalstu studenti, kuriem piešķirta uzturēšanās atļauja Latvijā ar LR personas kodu.

Ko iegūst donors, ziedojot asinis?

Donora organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma un atjaunojas asins sastāvs. Speciālisti uzsver, ka asinsdonori retāk slimo ar akūtām slimībām un veselam cilvēkam asins ziedošana nav kaitīga. Asins ziedošana raisa pozitīvas izjūtas, jo kādam ir sniegta palīdzība grūtā brīdī. Ziedojot asinis, iespējams uzzināt asins grupu, rēzus faktoru, pulsa frekvenci, asinsspiedienu un hemoglobīna līmeni. Ikreiz pirms asins ziedošanas eksprestestā tiek noteiktas C hepatīta antivielas. Donoram ir iespēja uzzināt savus analīžu rezultātus piecu darba dienu laikā pēc asins ziedošanas.

veselibas-diena-vadc-2-16.jpg

Rudens sezonā, ziedojot asinis, īpaši jāievēro, ka donoram jābūt pilnīgi veselam, lai nekaitētu savai un tā pacienta veselībai, kuram tiks pārlietas asinis, tāpēc 10. novembrī RSU foajē no pulksten 11.00 līdz 14.00 medicīnas studenti visiem interesentiem piedāvās veikt šādas pārbaudes:

  • ķermeņa masas indeksa noteikšanu,
  • sēra korķa diagnostiku,
  • asins spiediena mērījumus,
  • glikozes līmeņa noteikšanu,
  • padomus onkoloģiskajai modrībai,
  • skābekļa daudzuma noteikšanu asinīs,
  • redzes pārbaudi.

Plašāka informācija par asins ziedošanu šeit.

donoru-plakats-rsu.jpg