Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Pētniecība
Ziņas

3. novembrī Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Larisa Umnova aizstāvēs promocijas darbu Hroniska pankreatīta gaitas smaguma novērtēšana un kombinētā medikamentozā terapija ar pankreatīnu, protonu sūkņa inhibitoru un nesteroīdo pretiekaisuma līdzekli.

Darba mērķis bija izstrādāt jaunas hroniska pankreatīta (aizkuņģa dziedzera iekaisums) klīniskās gaitas smaguma un aizkuņģa dziedzera izmaiņu smaguma novērtēšanas metodes un, lietojot pankreatīnu (dzīvnieku aizkuņģa dziedzera ekstrakts) monoterapijā un kombinācijā ar protonu sūkņa inhibitoru, kā arī kombinējot pankreatīnu, protonu sūkņa inhibitoru un nesteroīdo pretiekaisuma līdzekli pacientiem ar hronisku pankreatītu, noskaidrot efektīvāko no lietotās medikamentozās ārstēšanas variantiem.

Hroniska pankreatīta klīniskās gaitas un aizkuņģa dziedzera strukturālo izmaiņu smaguma novērtēšanai tika izstrādātas speciālas metodes, izmantojot klīnisko pankreātisko indeksu un vizuālo pankreātisko indeksu. Pētījuma gaitā abi indeksi tika lietoti slimniekiem ar hronisku pankreatītu medikamentozās terapijas gadījumā. Slimnieki ar hronisku pankreatītu, kuriem nebija nepieciešama ķirurģiskā un endoskopiskā ārstēšana, tika sadalīti trīs grupās atkarībā no terapijas veida:

  1. pankreatīna monoterapijas grupa,
  2. pankreatīna un protonu sūkņa inhibitora kombinētās terapijas grupa un
  3. pankreatīna, protonu sūkņa inhibitora un nesteroīdā pretiekaisuma līdzekļa kombinētās terapijas grupa.

Pētījuma datu analīze apstiprināja, ka klīniskais pankreātiskais indekss ir objektīvs un valīds instruments hroniska pankreatīta klīniskās gaitas smaguma, medikamentozās ārstēšanas efektivitātes novērtēšanai un prognozēšanai. Slimniekiem ar hronisku pankreatītu vizuālais pankreātiskais indekss atspoguļo aizkuņģa dziedzera strukturālo izmaiņu smagumu un var būt lietderīgs, prognozējot nepieciešamību pēc ķirurģiskas ārstēšanas. Analizējot pētījuma rezultātus, tika secināts, ka pankreatīna, protonu sūkņa inhibitora un nesteroīdā pretiekaisuma līdzekļa kombinācija ir efektīvākā hroniska pankreatīta klīniskās gaitas un slimnieku dzīves kvalitātes uzlabošanai, salīdzinot ar pankreatīna monoterapiju un pankreatīna kombināciju ar protonu sūkņa inhibitoru. Pacientiem ar hronisku pankreatītu mēnesi ilga pankreatīna, protonu sūkņa inhibitora un nesteroīdā pretiekaisuma līdzekļa kombinācijas terapija ir droša un neizraisa nopietnas blaknes.

Šis ir pirmais hroniska pankreatīta pētījums Latvijā un pasaulē, kurā:

  1. integrāli un kvantitatīvi novērtēts hroniska pankreatīta klīniskās gaitas un aizkuņģa dziedzera strukturālo izmaiņu smagums,
  2. lietota pankreatīna, protonu sūkņa inhibitora un nesteroīdā pretiekaisuma līdzekļa kombinētā medikamentozā terapija, novērtējot tās efektivitāti,
  3. pirmo reizi Latvijā hroniska pankreatīta slimniekiem dzīves kvalitāte novērtēta ar EORTC QLQ ‒ C30 un QLQ ‒ PAN26 medikamentozās terapijas gadījumā.
Larisas Umnovas disertāciju atradīsiet šeit.