Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

5. decembrī Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Daina Pastare aizstāvēs promocijas darbu Aferento redzes ceļu izpēte neirodeģeneratīvu procesu analīzei pacientiem ar multiplo sklerozi.

Multiplā skleroze ir hroniska autoimūna saslimšana, kas rada mielīna apvalka un nervu šūnu bojājumus galvas un muguras smadzenēs. Pasaulē ir vairāk nekā divi miljoni pacientu ar multiplo sklerozi, un šī slimība ir biežākais netraumatiskas invaliditātes cēlonis gados jauniem cilvēkiem.

Kaut gan multiplā skleroze ir plaši pētīta, tās rašanās iemesli un attīstība aizvien nav skaidra. Turklāt šī slimība nav pilnībā izārstējama un tās gaita ikvienam pacientam nav prognozējama. Ir nepieciešami bioloģiskie marķieri, ar kuriem iedalīt pacientus, prognozēt un uzraudzīt slimības gaitu, kā arī paredzēt un kontrolēt ārstēšanas efektivitāti.

Multiplā skleroze bieži rada redzes traucējumus. Promocijas darbs Aferento redzes ceļu izpēte neirodeģeneratīvu procesu analīzei pacientiem ar multiplo sklerozi veltīts aferento redzes ceļu (nervu šķiedru ceļš no tīklenes līdz galvas smadzenēm) kā multiplās sklerozes klīniskā modeļa izpētei. Būtiska aferento redzes ceļu priekšrocība ir tā, ka tie ir pieejami detalizētai un tiešai strukturālai un funkcionālai izpētei.

Promocijas darba mērķis bija izpētīt aferento redzes ceļu izmaiņu nozīmīgumu multiplās sklerozes radītu neirodeģeneratīvu (nervu šūnu bojājuma) procesu izvērtējumā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka pacientiem ar multiplo sklerozi ir izmaiņas aferentajā redzes sistēmā, kuras nav saistītas ar iepriekšēju klīnisku redzes nerva iekaisumu. Šīs izmaiņas ir gan funkcionālas, gan strukturālas, un vērojama to savstarpēja korelācija. Turklāt neirodeģeneratīvas izmaiņas aferentajā redzes sistēmā korelē ar slimības ilgumu, invaliditātes pakāpi, kā arī demielinizējošu perēkļu (perēkļi, kuros ir mielīna apvalka bojājums) skaitu un lokalizāciju galvas smadzenēs un galvas smadzeņu atrofiju. Pētījumā noteikta labākā metode klīniska redzes nerva iekaisuma apstiprināšanai, kā arī izstrādāts modelis tīklenes nervu šķiedru slāņa bojājuma prognozēšanai, izmantojot funkcionālas izmeklēšanas metodes. Darbā noskaidrots, ka aferento redzes sistēmu raksturojošus parametrus iespējams izmantot, lai iegūtu informāciju par neirodeģeneratīviem procesiem, kuri norit bez klīniskām pazīmēm.

Dainas Pastares disertācija pieejama šeit.