Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

9. decembrī Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Liene Smane-Filipova aizstāvēs promocijas darbu Audu funkcionālā morfoloģija bērniem ar abpusēju caurejošu lūpas, alveolārā izauguma un aukslēju šķeltni ontoģenētiskā aspektā.

Lūpu un aukslēju šķeltnes ir viena no izplatītākajām iedzimtajām anomālijām, kas bērnam izraisa estētiskus un funkcionālus traucējumus. Abpusēja caurejoša šķeltne ir smaga patoloģija, tās ārstēšanai tiek lietotas daudzetapu plastiskas ķirurģiskas korekcijas, brūces slēdzas, un veidojas rētaudi, kas var negatīvi ietekmēt sejas un mutes dobuma audu augšanu.

Mūsdienās morfopatoģenētiskai sejas šķeltņu skarto audu izpētei ir būtiska nozīme, lai izprastu šīs embrionāli determinētās patoloģijas etiomorfopatoģenēzi un pēcoperācijas audu remodelācijas potenciālu.

Pētījuma mērķis bija specifisku signālmolekulu un šūnu nāves noteikšana šķeltņu skartajos audos, kā arī to faktoru noteikšana, kuri visbūtiskāk raksturo abpusējas caurejošas šķeltnes morfopatoģenēzi ontoģenētiskajā aspektā.

Kopumā smagākajam šķeltnes veidam – abpusējai caurejošai lūpas, alveolārā izauguma un aukslēju šķeltnei – tika konstatēta samazināta transkripcijas faktora IRF6, MSX1 un PAX9, augšanas faktora TGFβ3 un VEGF klātbūtne, kā arī samazināta šūnu proliferācija un apoptoze mīkstajos audos, bet balstaudos samazināta OPN, OPG, MMP-2, TIMP-2, BMP2/4 un TGFβ3 klātbūtne. Pārliecinoši identificējām, ka morfoloģiskās audu izmaiņas ir smagākas pacientiem ar abpusēju šķeltni. Atkārtotu operāciju laikā vieniem un tiem pašiem pacientiem darbā novērojām palielinātu MSX1, MMP-9, TIMP-4, TGFβ3, Ki-67 un samazinātu VEGF ekspresiju.

Lienes Smanes-Filipovas disertāciju atradīsiet šeit.