Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Studentiem
Ziņas

13. martā plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā, Juris Plonis aizstāvēs promocijas darbu Prostatas vēža epidemioloģisko pamatrādītāju un ģenētisko pazīmju analīze Latvijā.

Prostatas vēzis ir ļoti aktuāla medicīnas problēma visā pasaulē. Ar prostatas jeb priekšdziedzera vēzi pasaulē slimo 1,1 miljons vīriešu, un šis vēža veids ir ceturtais izplatītākais no visām onkoloģiskajām slimībām un astotais izplatītākais nāves iemesls pasaulē (2012. gadā – 307 000 mirušo).

Prostatas vēzis ir ļoti neviendabīga slimība. Tā klīniskā gaita, atbildes reakcija uz terapiju un prognoze vistiešākajā veidā ir atkarīga no tā daudzveidīgās dabas.

Pētījuma mērķis bija veikt plašu analīzi par prostatas vēža epidemioloģiskajām tendencēm Latvijā no 1990. līdz 2014. gadam, kā arī prostatas vēža ģenētisko analīzi. Tika veikta prostatas vēža epidemioloģisko rādītāju, piemēram, izplatība, dinamika un mirstība, analīze, kā arī prostatas vēža stadiju dinamikas analīze.

Pētījumā noskaidrotas atšķirības starp pārmantoto un nepārmantoto prostatas vēzi pēc vairākiem rādītājiem (vecums, izdzīvotība, ļaundabīguma pakāpe, audzēja stadija).

Darbā pētīta vienas mutācijas (gēna pārmaiņas) ietekme uz prostatas vēža (kā arī krūts vēža, olnīcu vēža, resnās zarnas vēža) attīstību Latvijā.

Jura Ploņa disertāciju atradīsiet šeit.