Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība

15. maijā plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā, Kristīne Jubele aizstāvēs promocijas darbu Patoloģiskās elektrokardiogrāfiskās atrades biežums un elektrokardiogrāfiskā skrīninga nozīme pirmās klases skolēnu populācijā Latvijā.

Jaunu cilvēku pēkšņa nāve ir traumējošs notikums gan ģimenei, gan sabiedrībai kopumā. Pēkšņas nāves biežākais iemesls ir sirdsdarbības traucējumi, parasti – aritmija. Joprojām nav vienota viedokļa par optimālo izmeklēšanas metodi agrīnai pēkšņas nāves prognozēšanai.

Elektrokardiogrāfija ir lēta, plaši pieejama neinvazīva metode, kas ļauj atklāt slimības, par kurām pacientam nav konkrētu sūdzību, taču kuras var būt bīstamas dzīvībai. Bērnu elektrokardiogrāfiskais skrīnings Latvijā līdz šim nav veikts, tāpēc agrīna daudzu sirds ritma u. c. patoloģiju diagnostika nav iespējama. Līdz šim lietotie normālas elektrokardiogrāfiskās atrades izvērtēšanas standarti bērniem tiek balstīti uz pagājušajā gadsimta septiņdesmitajos gados veikta pētījuma datiem.

Pētījuma mērķis bija noteikt patoloģiskās elektrokardiogrāfiskās atrades biežumu un elektrokardiogrāfiskā skrīninga nozīmi pirmās klases skolēniem Latvijā.

Darba gaitā tika veiktas un analizētas elektrokardiogrammas 852 pirmās klases skolēniem. Bērniem ar patoloģiskām izmaiņām tika veikta tālāka izmeklēšana, un nepieciešamības gadījumā viņi tika tika nosūtīti ārstēšanai. Rezultātā tika izstrādāts rīcības algoritms, konstatējot noteiktas izmaiņas pirmās klases skolēnu elektrokardiogrammā. Pētījumā arī atklāts, ka līdz šim lietoto elektrokardiogrāfisko mērījumu normas pētītajā vecumā ir neprecīzas gandrīz visos mērījumos, un ir izstrādātas jaunas elektrokardiogrāfisko mērījumu normas šim vecumam.

Kristīnes Jubeles disertāciju atradīsiet šeit.