Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

19. jūnijā Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Līga Kroniņa aizstāvēs promocijas darbu Bērnu baiļu un trauksmes zobārstniecībā saistība ar mutes veselību un psihosociālajiem faktoriem.

Lai gan mūsdienās tiek izmantotas modernas zobārstniecības tehnoloģijas (lāzers, ozons, ultraskaņa, sedācija, Wand un vispārējā anestēzija), joprojām saglabājas augsts baiļu līmenis no zobārsta, īpaši bērniem. Tāpēc bailes no zobārsta ir aktuāls temats daudzās bērnu zobārstniecības konferencēs un kongresos. Latvijā šādi pētījumi līdz šim nav veikti. Disertācijas mērķis bija izpētīt bērnu baiļu cēloņus, saistītos faktorus un to, kā bailes no zobārsta ietekmē mutes veselību.

Pētījumā tika parādīta baiļu no zobārsta saistība ar dažādiem psihosociālajiem faktoriem. Bailes no zobārsta lielā mērā izskaidroja bērna zobārstniecības pieredze. Tomēr tikpat liela nozīme bija arī tādiem bērna personības faktoriem kā vispārējā trauksme un ar zobārstniecību nesaistītu baiļu skaits. Svarīgas bija vecāku bailes no zobārsta un veids, kādā informācija par zobiem tiek nodota bērnam, kā arī bērna medicīniskā pieredze. Nedaudz mazāk bailes no zobārsta izskaidroja ģimenes sociālekonomiskie / sociāldemogrāfiskie faktori un izmainīti mutes kopšanas paradumi, piemēram, bērni nelabprāt tīrīja zobus. Ģimenes stresa faktori nebija saistīti ar bērnu bailēm no zobārsta.

Tomēr viens no būtiskākajiem rezultātiem bija konstatētā saistība starp bērnu bailēm no zobārsta un kariozo zobu skaitu visos sakodiena veidos, kā arī ar vēlāku pirmo apmeklējumu (apskati). Tas parāda, ka bailes no zobārsta ir cieši saistītas ar sliktāku mutes veselību, jo tās attur bērnu un viņa vecākus savlaicīgi vērsties pie zobārsta. Savukārt, saņemot konsultāciju par zobu veselības jautājumiem, būtu iespējams gan uzlabot zobu veselību, gan samazināt bērnu bailes no zobārsta.

Līgas Kroniņas disertācija pieejama šeit.