Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Pētniecība

20. martā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē Inga Kudeikina aizstāvēs promocijas darbu Kopīpašuma institūta problemātika darījumos ar nekustamo īpašumu.

Pētījuma mērķis bija izpētīt kopīpašumu regulējošos normatīvos aktus un tā ietekmi uz kopīpašnieku īpašuma tiesību izlietojumu, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu. Īpašuma tiesību mūsdienu attīstības tendences ir saistītas ar sociālā līdzsvara un sabiedrības interešu ievērošanu, veicot privāttiesiskus darījumus. Šie aspekti ietekmē arī kopīpašuma tiesības izpratni.

Kopīpašumu raksturo, pirmkārt, ierobežojumi kopīpašniekiem īpašuma tiesības izlietošanā, otrkārt, tiesību aktos noteikta nepieciešamība ievērot īpašu kārtību, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu. Kopīpašuma problemātikas būtiskākie aspekti ir šādi: darījumi ar domājamo daļu, kopīpašuma dalīta lietošana, kopīpašuma dalītas lietošanas līguma tiesiskā daba, pirmpirkuma tiesības izlietošanas tiesiskie mehānismi, kopīpašuma izbeigšana un civiltiesisko strīdu rašanās un risināšanas īpatnības kopīpašumā.

Pētījums ļauj secināt, ka kopīpašnieku īpašuma tiesību izlietošanas ierobežojumi atsevišķos gadījumos nav samērīgi. Kopīpašuma tiesiskā regulējuma modernizācija – pirmpirkuma tiesības izlietošanas termiņa samazināšana, kopīpašnieku tiesību un pienākumu noteikšana kopīpašuma dalītas lietošanas gadījumos, normatīvo aktu grozījumi, samazinot prasības kopīpašuma reālajai sadalei, mediācijas mērķtiecīga izmantošana domstarpību starp kopīpašniekiem risināšanā, t. i., konfliktējošo pušu aktīva dalība strīda noregulējumā, iesaistoties neitrālai personai, u. c. – sekmētu kopīpašuma apgrūtinājumu sloga mazināšanu, nemazinot darījumu tiesisko drošību un neaizskarot sabiedrības intereses.

Ingas Kudeikinas disertāciju atradīsiet šeit.