Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

28. oktobrī Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē Valdis Voins aizstāvēs promocijas darbu Terorisma novēršanas un apkarošanas teorētiskās un praktiskās problēmas Latvijas Republikā un Eiropas Savienībā.

Pētījuma mērķis ir krimināltiesiskās un praktiskās situācijas apzināšana terorisma novēršanas un ierobežošanas jomā, iespējamo problēmu apzināšana, starptautiskā un nacionālā normatīvā regulējuma analīze. Darbā tiek izskatīti praktiskie risinājumi no valsts dienestu puses terorisma apkarošanas jomā un terora aktu seku likvidācijā, kā arī starptautiskās sadarbības iespējas Eiropas Savienībā (ES).

Politiskā procesa attīstība mūsdienu pasaulē saistīta ar augstu risku pakāpi, un tā skar visas valstis visos kontinentos. Arī organizētajiem pretdarbības pasākumiem jābūt visaptverošiem un universāliem. Teroristiskais apdraudējuma vektors pēdējos gados novirzījies no organizētām grupām uz individuālajiem teroristiem, kurus grūtāk savlaicīgi identificēt un kuru darbību ir grūti prognozēt. Individuālie teroristi darbojas patstāvīgi vai ierobežoti kontaktējas ar teroristiskajām organizācijām. Pretdarbības pasākumiem jābūt balstītiem uz radikalizācijas iemeslu pareizu izpratni. Vardarbīga ekstrēmisma draudi iespējami visās valstīs. 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā tika panākts zināms progress starptautiskās normatīvās bāzes pārskatīšanā un jaunu tiesību aktu sagatavošanā kopējai pretdarbībai atsevišķiem teroristiska rakstura noziedzīgo nodarījumu veidiem.

Teroristu aktivitātes nostiprināja starptautisko sadarbību. Terorisms kā parādība ir daudzslāņains, un tā izpētei nepietiek tikai šauri izskatīt tiesiskos aspektus, tāpēc darbā ietverti kā terorisma finansēšanas, tā arī indivīdu, organizāciju darbības psiholoģiskie aspekti. Problēma tiek apskatīta kopumā ar starptautisko organizāciju un apvienību koordinēto darbību. Darba autors ir veicis starptautisko un nacionālo normatīvo aktu analīzi kā pamatu starpvalstu sadarbībai, kā arī ir izskatīta terorisma definīcijas sagatavošanas attīstība.

Darba novitāte ir jautājuma izskatīšana kopumā, sākot no risku un apdraudējuma analīzes līdz praktiskās pretdarbības terorisma organizācijām Latvijā un ES. Izvērtētas arī valstu iespējamās izmaksas cīņā ar terorismu un šo izdevumu pamatotība un atdeve.

Valda Voina disertāciju atradīsiet šeit.