Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

2. novembrī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Artūrs Utināns aizstāvēs promocijas darbu Maģiskās domāšanas, ticības paranormālajam un kritiskās domāšanas dispozīcijas biežuma un izteiktības maiņa medicīnas studiju procesā.

Terminus "maģisks" un "paranormāls" definē kā fenomenus, kuri, ja vien ir autentiski, ir pretrunā zinātnieku atklātajām likumsakarībām. Piemēram, ticība spokiem, noburšanai, psihokinēzei ir pretrunā zinātnes faktiem. Jēdziens kritiskās domāšanas dispozīcija apraksta motivāciju turēt atvērtu prātu, izzināt patiesību, būt labi informētam un aktīvi iesaistītam izziņas procesos, kā arī gatavību atzīt savus aizspriedumus.

Pētījuma mērķis bija novērtēt medicīnas studentu maģisko domāšanu, ticību paranormālajam un kritiskās domāšanas dispozīciju, kā arī novērtēt šo domāšanas sistēmu savstarpējās attiecības.

Promocijas darbā iegūtie rezultāti rāda, ka aptuveni 50 % RSU medicīnas studiju programmas studentu tic paranormāliem fenomeniem (iegūtās atbilžu vērtības ir nedaudz lielākas, salīdzinot ar attīstītajām Eiropas valstīm un ASV).

Pētījumā tika konstatēta statistiski ticama saistība starp ticību paranormālajam un tādām kritiskās domāšanas dispozīcijas izpausmēm kā prāta atvērtība un patiesības meklēšana. Tika secināts, ka ne ticība paranormālajam, ne kritiskās domāšanas dispozīcija studiju laikā nemainās un turpina koeksistēt studenta prātā savstarpēji atšķeltā veidā arī studiju beigās.

Artūra Utināna disertāciju atradīsiet šeit.