Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

28. oktobrī Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē Vita Ņemenova aizstāvēs promocijas darbu Cesijas tiesiskā regulējuma modernizācijas virzieni Latvijā.

Darba mērķis ir apzināt pastāvošās nepilnības cesijas tiesiskajā regulēšanā Latvijā, izvirzīt jaunas teorētiskas idejas un atziņas cesijas tiesiskās regulēšanas kontekstā.

Pētījuma aktualitāte ir pamatota ar to, ka grozījumi, kuri tika veikti Latvijas Civillikumā no 1992. gada līdz mūsdienām neskāra tiesību normas, kuras regulē prasījumu tiesību cesiju.

Latvijas tiesību teorijā līdz šim nav bijis fundamentālu pētījumu par cesijas teorētisko pamatojumu un tiesisko regulējumu. Autore analizē cesijas teorētiskos un tiesiskos pamatus, sākot no romiešu tiesību laikiem, apskata dažādu valstu civiltiesību normas cesijas tiesiskā regulējuma jomā, salīdzina tās ar Latvijas tiesību normām saistībā ar cesiju. Darbā tiek analizēti Vācijas, Austrijas, Šveices, Anglijas, Latvijas un Krievijas vispāratzītu civiltiesību zinātnieku darbi.

Pētnieciskā darba rezultātā tika izstrādātas jaunas teorētiskās atziņas un priekšlikumi prasījumu tiesību cesijas tiesiskā regulējuma pilnveidošanai Latvijā.

Vitas Ņemenovas disertāciju atradīsiet šeit.