Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Pētniecība

23. februārī Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē Ainars Feldmanis aizstāvēs promocijas darbu Policijas funkcijas noziedzības un apkarošanas kontekstā.

Policija ir nozīmīgākais un ikdienā redzamākais posms cīņā ar noziedzību. Diemžēl 25 gadus pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas sabiedrības uzticība policijai ir zema. Turklāt arī politiskās plānošanas dokumentos ir identificētas nopietnas problēmas, kuru dēļ policija nespēj pilnībā nodrošināt tai noteikto funkciju izpildi, tajā skaitā arī noziedzības apkarošanas jomā.

Nenoliedzami, ka demokrātijas apstākļos policijas darbības vērtēšanas pamatkritēriji ir sabiedrības apmierinātība un drošības līmenis. Tomēr ar šādu vērtējumu nepietiek, lai identificētu esošās situācijas cēloņus. Neatkarības atjaunošana kardināli mainīja visu sabiedrības dzīvi un tiesisko sistēmu. Policijas pamatuzdevums – apkarot noziedzību un garantēt drošību – palika nemainīgs, taču šī uzdevuma saturam loģiski bija jāmainās līdz ar izmaiņām sabiedrībā.

Tādējādi, lai objektīvi spriestu par policijas darbību, vispirms ir jāatbild uz jautājumu: vai policijas funkciju satura izmaiņas cīņā ar noziedzību atbilst izmaiņām sabiedriskajos procesos? Minēto izmaiņu konstatēšanai bija nepieciešama padziļināta valsts, policijas un noziedzības mijiedarbības izpēte vairākos aspektos. Būtiskākie no tiem – politiskais, tiesiskais un sociālais aspekts.

Šīs mijiedarbības sistēmiska izpēte pakāpeniski iezīmēja jaunveidojamās Latvijas policijas doktrīnas aprises. Promocijas darba izklāstā tiek objektīvi analizēta policijas prakse no tiesiskās doktrīnas viedokļa, atklājot konkrēto policijas funkciju praktisko saturu un to realizēšanas metodes. Kopumā pētījums identificē policijas problēmas un to risināšanas iespējas cīņā ar noziedzību gan metodoloģiskā, gan metodiskā un praktiskā līmenī.

Ainara Feldmaņa disertāciju atradīsiet šeit.