Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Skolēniem

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Jauno mediķu akadēmija vidusskolēniem, kuri plāno studēt medicīnu, piedāvā apmeklēt lekcijas un praktiskās nodarbības labāko RSU mācībspēku un ārstu vadībā, iegūstot dziļāku izpratni par medicīnu un ļaujot pārliecināties, vai medicīna ir tā joma, ko jaunietis gribētu studēt.

jma-rsu-lekcija-16-12016-0005.jpg

"Jauno mediķu akadēmijas mērķis ir informēt skolēnus par to, kas ir medicīna, īpaši tos, kuriem priekšstats par medicīnu ir ļoti romantizēts, ņemot vērā tikai tā sauktajos medicīnas seriālos redzēto," stāsta Jauno mediķu akadēmijas administrators Uldis Roze. "Katram no skolēniem ir atšķirīga motivācija, kāpēc viņš piedalās Jauno mediķu akadēmijas lekcijās un nodarbībās: viens nāk no mediķu dinastijas un turpina tradīciju, citam pašam vai viņa radiniekam, draugam vai paziņam ir kāda saslimšana, un tas ir radījis interesi, kā šajā situācijā varētu palīdzēt."

Šajā akadēmiskajā gadā Jauno mediķu akadēmiju regulāri apmeklē aptuveni 140 jaunieši no visas Latvijas. Kaut arī lielākā daļa akadēmijas dalībnieku ir rīdzinieki, sestdienās uz nodarbībām Rīgā brauc jaunieši arī no ļoti attālām Latvijas pilsētām – no Ludzas, Mazsalacas, Ventspils, Liepājas, Daugavpils u. c.

Ludzas pilsētas ģimnāzijas 12. klases skolniece Vita Trone ir no tiem jauniešiem, kuri Jauno mediķu akadēmiju apmeklē tāpēc, ka grib studēt RSU Medicīnas fakultātē, kā arī interesējas "par visu, kas ir saistīts ar medicīnu". Vita atklāj, ka līdz šim vislabāk viņai ir patikusi lekcija un praktiskā nodarbība RSU anatomikumā jeb Anatomijas un antropoloģijas institūtā, kur skolēniem bijusi iespēja apskatīt arī institūta anatomisko, embrioloģisko preparātu un mulāžu kolekciju.

jma-rsu-lekcija-16-12016-0015.jpg

Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras asistents Raimonds Karls.

16. janvārī skolēniem RSU centrālajā ēkā Dzirciema ielā 16 bija iespēja noklausīties Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras asistenta Raimonda Karla lekciju par venerodermatoloģiju.

Nākamā nodarbība Jauno mediķu akadēmijā paredzēta 20. februārī. Semināru Ievads bērnu ķirurģijā vadīs Medicīnas fakultātes Bērnu ķirurģijas katedras profesors un bērnu ķirurgs Aigars Pētersons. Seminārā piedalīsies arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti klauni ar saviem simboliskajiem sarkanajiem deguniem, kuri ir apguvuši klaunu terapiju un neārstē, taču palīdz slimajiem bērniem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā atveseļoties.

Jāatzīst, ka skolēniem, kuri apmeklē Jauno mediķu akadēmiju, vairāk patīk praktiskās nodarbības, kurās iespējams izmēģināt savas spējas un apgūt jaunas iemaņas, piemēram, izmēģināt ķirurgam tik nepieciešamo audu šūšanu un zobārstam tik vajadzīgo zobu urbšanu. Akadēmijā iespējams apgūt vēl daudzas citas klīniskās prasmes, izmantojot manekenus un simulācijas ierīces RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā, kurā iemaņas un prasmes attīsta topošie mediķi – Rīgas Stradiņa universitātes studenti.

"Man patīk tas, ka ir ne tikai lekcijas, bet arī praktiskās nodarbības. Šāda veida iespēja – praktiski izmantot apgūto – rada lielāku interesi par medicīnu. Un tas, ka droši varu jautāt visus sevi interesējošos jautājumus, mudina domāt un iedziļināties," uzsver Jauno mediķu akadēmijas dalībniece Anna Rasa, kas ir Mazsalacas vidusskolas 12. klases skolniece.