Pārlekt uz galveno saturu
Ziņas

Rīgas Stradiņa universitātes darbinieki un studenti tiek aicināti uz Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra koncertu Romantiskās mūzikas meistardarbi RSU aulā (Dzirciema ielā 16) 20. aprīlī plkst. 17.00. Ieeja koncertā bez maksas.

Programmā

  • Žans Sibēliuss (1865–1957). Simfoniskā poēma Somija (Finlandia), op. 26
  • Kamils Sensānss (1835–1921). 1. koncerts čellam un orķestrim a moll, op. 33
  • Edvards Grīgs (1843–1907). Koncerts klavierēm un orķestrim op. 16.

Simfoniskā poēma Somija ir Žana Sibēliusa atpazīstamākais simfoniskais darbs, kas savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 1900. gadā Helsinkos. Mūziku caurstrāvo nacionāli patriotiski motīvi – no cīņas par brīvību līdz gaišai un apgarotai himnai, kas ir darba centrālā epizode un tiek joprojām uzskatīta par Somijas neoficiālo himnu.

Kamila Sensānsa 1. koncertu čellam un orķestrim var ierindot izcilāko kompozīciju pulkā, kas radītas šajā žanrā. Tā vismaz uzskatīja sava laika ģēniji Sergejs Rahmaņinovs un Dmitrijs Šostakovičs. Koncerts ir neparasts ar savas attīstības nepārtrauktību, tomēr skaņdarbā var izšķirt tradicionālā trijdaļu cikla uzbūves iezīmes. Pastāv uzskats, ka šādu caurviju formas veidojumu Sensānss izvelējies sava drauga un komponista Ferenca Lista mūzikas ietekmē.

Lai gan Edvards Grīgs uzrakstīja tikai vienu koncertu klavierēm 26 gadu vecumā, tieši šis darbs ir kļuvis par vienu no visvairāk spēlētajiem koncertiem visā pasaulē un savā muzikālās atklāsmes izcilībā ierindojas blakus Sergeja Rahmaņinova un Pētera Čaikovska klavierkoncertiem. Tieši tēmu melodiskums ir tas fascinējošais elements, kas vieno visus šos izcilos opusus.

Pianists Kaspars Bumbišs absolvējis Kokneses mūzikas skolas pedagoģes Oksanas Smeļņakas klasi, mācības turpinājis Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā pie Laumas Prūses. Ieguvis bakalaura un maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, studējot profesora Jāņa Maļecka klavieru klasē. 2010. gadā ieguvis 2. vietu valsts konkursā Jaunais pianists. Ar klavieru kvintetu ieguvis 1. vietu 21. konkursā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Labākais kameransamblis, 2. vietu – 15. starptautiskajā akadēmiskās mūzikas konkursā Jūrmala 2014.

Čellists Marks Viļenskis macījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie pedagoģēm Daces Pūces un Maijas Prēdeles. No 2014. gada studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Ellionoras Testeļecas. Mūziķis aktīvi un ar spožiem panākumiem piedalās koncertos un konkursos un meistarklasēs. Starp ievērojamākajiem panākumiem jāmin 1. vieta valsts konkursā stīgu instrumentiem 2014. gadā, 2. vieta TV šovā Radīti mūzikai (2014), kā arī Grand Prix Teodora Reitera konkursā (2014).

Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris ir viens no vecākajiem jauniešu simfoniskajiem orķestriem Latvijā, tā darbība aizsākās 1932. gadā, kad Rīgas tautas konservatorijā sāka darboties audzēkņu orķestris diriģenta Vernera Taubes vadībā. Orķestris ilgus gadus ir pastāvējis kā mācību kolektīvs, kas vienlaicīgi realizē mākslinieciski spilgtas koncertprogrammas. Pēdējos gados orķestri vadījuši tādi pazīstami diriģenti kā Romāns Vanags, Māris Kupčs un Leons Amoliņš. Pašreizējais diriģents Pēteris Plūme ar orķestri strādā kopš 2000. gada.

Diriģents Pēteris Plūme beidzis Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas kordiriģēšanas nodaļu pie prof. J. Lindenberga, turpinājis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija pie prof. J. Lindenberga un prof. I. Kokara. Paralēli apguvis simfoniskā orķestra diriģēšanu pie doc. J. Kaijaka. Turpinājis mācīties un absolvējis simfoniskā orķestra un operas diriģēšanas klasi pie prof. I. Rešņa. Papildinājies meistarklasēs pie profesoriem J. Daus, H. Rilling, S. Cambreling, S. Sondeckis. Strādājis ar vairākiem koriem, kuru vidū jāmin Madlienas jauktais koris, koris Dzintarsu. c. Pašreizējais darbalauks ir vairāku jauniešu orķestru vadība un pedagoģiskais darbs. Diriģents guvis ievērojamus starptautiskus panākumus un balvas vietējos un starptautiskos konkursos.

Koncerts Romantiskās mūzikas meistardarbi ir jauno un talantīgo solistu iespēja koncertēt ar simfonisko orķestri. Tā ir lieliska iespēja topošajiem mūziķiem spēlēt akustiski augstvērtīgā koncertzālē, sniegt mūzikas baudījumu RSU macībspēkiem, studentiem un koncerta klausītājiem, atzīmējot simfoniska orķestra dibināšanas astoņdesmit piekto gadskārtu, kā arī Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas dibināšanas deviņdesmit gadu jubileju.

koncerts-romantiskas-muzikas-meistardarbi-20042017-lead.jpg