Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Studentiem

No 15. līdz 17. aprīlim norisinājās pirmais veselības tehnoloģiju hakatons Baltijā Garage 48 HealthTech, kura mērķis bija apvienot cilvēkus no dažādām nozarēm un sfērām, veicinot starpdisciplināro pētniecisko un starta uzņēmējdarbības projektu tapšanu veselības tehnoloģijās.

Hakatons: hack (uzlauzt, atminēt, ķimerēt); marathon (garas distances skrējiens). Tas ir vairāku stundu garš notikums, kas parasti sākas ar stāstījumu par konkrēto tēmu vai ideju izklāstu, tad dalībnieki izvēlas vienu vai vairākus jautājumus, problēmas vai idejas, kam velta savu uzmanību, to pētot un mēģinot realizēt, kā arī pēc tam parādot citiem padarīto.

Hakatona dalībniekiem bija iespēja darboties kādā no trim virzieniem: Hardware – dalībnieki strādā ar dzelžiem un mēģina izstrādāt fiziskus prototipus savām idejām; GadgetHack – dalībnieki darbojas ar dažādām ierīcēm, ar kurām izstrādā ar veselības tehnoloģijām saistītas lietotnes un projektus; Software – dalībnieki veido lietotnes un virtuālos prototipus savām idejām.

Pasākumā bija aicināti piedalīties Baltijas valstu medicīnas, veselības aprūpes, datorikas, informācijas tehnoloģiju, elektronikas, dizaina, mārketinga, sociālo zinātņu un saistītu nozaru studenti un speciālisti.

Hakatona 48 stundu laikā aptuveni 150 nozaru pārstāvji un studenti no idejas centās radīt strādājošu prototipu. Pasākuma pirmajā dienā dalībnieki prezentēja savas idejas un veidoja komandas, kas nākamajās dienās strādāja, lai radītu prototipu.

No vairāk nekā 40 idejām tika izvēlētas 14, pie kurām strādāja komandas, izstrādājot konceptu un prototipu, kā arī prezentējot savu veikumu dalībniekiem, investoriem un mentoriem, kā arī visiem interesentiem dažādās sociālo tīklu platformās, paplašinot skatītāju loku un popularizējot pasākumu ārpus Latvijas robežām.

Viena no hakatona komandām centās realizēt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) absolventa un RSU Medicīnas fakultātes Iekšķīgo slimību katedras asistenta pienākumu izpildītāja Sergeja Babikova ideju.

Sergejs-Babikovs-hakatons-rsu-lead.jpg

RSU Medicīnas fakultātes Iekšķīgo slimību katedras asistenta pienākumu izpildītājs Sergejs Babikovs.

Komanda izstrādāja mobilā telefona aplikāciju dPressify, kuras mērķis ir sarunu ceļā palīdzēt atveseļoties cilvēkiem, kuri slimo ar depresiju vai citām psihiskām slimībām.

dPressify ļauj cilvēkam anonīmi dalīties domās un pieredzē, tādējādi sniedzot atbalstu citiem un saņemot to sev. Lai cilvēki nokļūtu šajā čatā, ir jāsper divi soļi: jāizvēlas problēma, ar kuru pašlaik viņš saskaras, un jāpievienojas čatam. Čatu veido 10 cilvēku grupa, kurā ikvienam tiek piešķirts programmas veidots segvārds jeb kods, kas nodrošina anonimitāti.

hakatons-rsu-prototips.jpg

Izstrādātās aplikācijas prototipa pirmais izvēlnes logs.

Kā atklāja Sergejs Babikovs, ideja viņam radusies tad, kad pats slimojis ar depresiju. Mūsdienās cilvēkiem ir nepieciešama saruna, lai būtu iespējams cīnīties ar slimību. Cilvēkiem, kas sirgst ar depresiju vai līdzīgām slimībām, visbiežāk ir grūtības atzīt, ka šāda problēma pastāv, rezultātā problēma netiek risināta.

dPressify būtu pirmā aplikācija, kas piedāvā šāda veida čatu depresijas ārstēšanai, jo pašlaik pasaulē tiek piedāvāta problēmu risināšana, izmantojot e-pastu, kas patērē daudz vairāk laika, kā arī nenodrošina anonimitāti. Tāpat idejas autors atzīst, ka pašlaik cilvēkiem telefons vienmēr ir pieejams, un tas nozīmē, ka piekļūt šim čatam būtu daudz vienkāršāk nekā e-pastam.

Šīs idejas īstenošanā tiktu piesaistīti arī mentori un palīgi (helpers), ar kuriem nepieciešamības gadījumā čata dalībnieki varētu sazināties, šo sarunu turpinot viens pret viens. Cilvēkiem tiks piedāvāta iespēja kļūt par brīvprātīgajiem palīgiem, iepriekš apmeklējot sagatavošanas kursus vai īpašu programmu. 

Mūsdienu sabiedrībā pastāv uzskats, ka cilvēks, kurš apmeklē psihiatru, nav normāls, un tas ir cēlonis cilvēku bailēm un noraidošajai attieksmei depresijas ārstēšanā. Latvijā ar depresiju un līdzīgām slimībām slimo vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Kā piebilda Sergejs Babikovs: "Komunikācija ir veiksmīgas civilizācijas stūrakmens."

Ivars-Veckalns-un-programmateji-hakatons-rsu-lead.jpg

Foto no kreisās: RSU Medicīnas fakultātes 3. kursa students un Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras pasniedzējs Ivars Veckalns un programmētāji.

dPressify komandā strādāja Sergejs Babikovs, Ivars Veckalns (RSU), Arsēnijs Rozenbahs, Edgars Supe (LU), Emīls Volgasts (LU), Laura Ozoliņa, Oskars Ozers.

Pasākums notika LU Dabaszinību akadēmiskajā centrā, un to organizēja LU Datorikas fakultātes studentu komūna Health Hackers sadarbībā ar Garage48, LU un RSU Studējošo pašpārvaldi.