Pārlekt uz galveno saturu
Mākslinieciskie kolektīvi

riga-koncerts-dievs-tava-zeme-deg-lead.jpgOtrdien, 14. jūnijā, plkst. 19.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes korim, solistiem un ērģelēm Dievs, Tava zeme deg! atskaņojums.

Latvju tautas lūgšanu izpildīs Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris Rīga un solisti – tenors Ingus Pētersons un baritons Eduards Vācietis. Pie ērģelēm – Tālivaldis Deksnis, diriģente – Zane Zilberte.

Kantātes aizsākumi meklējami 1943. gadā, kad Kuldīgas draudzes mācītāja prāvesta Oskara Sakārņa izsludinātajā konkursā par latviešu lūgšanu Dievam tika iesniegti un uzvarēja divi A. Eglīša darbi: viens no tiem sākas ar vārdiem Dievs, Tava zeme deg!, bet otru caurvija Tēvreizes rindas. Pēc žūrijas ieteikuma no abiem tekstiem tika izveidots viens. Kantātes Dievs, Tava zeme deg! pirmatskaņojums noticis 1944. gadā Rīgā, Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, ar tās mūzikas autori Lūciju Garūtu pie ērģelēm. Līdz ar padomju režīma ienākšanu Latvijā kantāte Dievs, Tava zeme deg! kā traģiskā laikmeta liecinieks tika aizliegta, atgriežoties pie klausītājiem tikai pagājušā gadsimta 80. gadu beigās. Vēlāk tā atskaņota neskaitāmas reizes latviešu svinīgos sarīkojumos visā pasaulē un kļuvusi par mūsu tautas lūgšanu – skaudru Latvijas likteņa samezglojuma zīmi.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Par RSU kori Rīga

RSU jauktais koris Rīga dibināts 1951. gadā. Pašlaik kori vada diriģente Zane Zilberte, kormeistari Roberts Hansons un Uģis Meņģelis. Savas ilgās pastāvēšanas laikā koris ir koncertējis daudzās pasaules valstīs, izpelnījies starptautisku atzinību un bijis laureāts daudzās skatēs un konkursos.