Pārlekt uz galveno saturu
Video

Ir sākusies grilēšanas sezona, un Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sporta un uztura katedras docente un dietoloģe Laila Meija stāsta par kaitīgajām vielām, kas veidojas grilētajā gaļā, zivīs un dārzeņos, un sniedz vairākus padomus, kas jāievēro, lai grilētie produkti nekaitētu veselībai.

"Daudzi domā, ka grilēšana ir veselīgs ēdiena gatavošanas veids, jo netiek pievienoti tauki, piemēram, krējums vai majonēze, un netiek gatavotas miltu mērces, tomēr fakti liecina par pretējo. Proti, grilēšanas laikā veidojas vielas, kas veicina vēža attīstību organismā.

Viena kaitīgo vielu grupa ir heterocikliskie amīni, kas veidojas augstā temperatūrā no muskuļaudiem, produktus ne tikai grilējot, bet arī cepot. Tātad no jebkura veida gaļas – gan sarkanās, gan putnu – un zivs. Jo augstāka temperatūra, jo vairāk veidojas šīs vielas!

Otra kaitīgo vielu grupa ir policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži. Šīs vielas veidojas no jebkuras organiskas vielas nepilnīgas sadegšanas procesos, tostarp, no oglēm un malkas. Grilējot tauki no "gaļas nopil uz malkas, un augstā temperatūrā veidojas gāzes, kas satur šīs potenciāli bīstamās vielas, kas nogulsnējas gaļas ārpusē. Turklāt šīs vielas sastopamas visos produktos – ne tikai gaļā, bet arī dārzeņos un augļos. Protams, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži nav saistīti tikai ar pārtikas produktiem, tie ir arī, piemēram, cigarešu dūmos un automašīnu izplūdes gāzēs."

Ko darīt? Rīgas Stradiņa universitātes docente Laila Meija iesaka: "Svarīgākais, kas jāatceras, ka grilēšana nav ikdienas ēst gatavošanas veids!"

Daži viedas grilēšanas ieteikumi:

  • Grilēt retāk!
  • Svarīgi, lai uz šķīvja grilētās gaļas proporcija būtu trešdaļa vai pat ceturtdaļa, pārējais – daudz svaigu dārzeņu, kāda šķēle labas maizes, vārīts kartupelis vai rīsi. Tātad grilētu gaļu lietot mazāk!
  • Gaļas gabaliņus, kas paredzēti grilēšanai, vajag sagatavot mazākus un, protams, nepārcept! Ja gaļa ir sadegusi, tas gabals ir jāatdala un jāmet ārā.
  • Labs ieteikums ir gaļu marinēt. Klasiskā marinēšana – eļļa kopā ar citronu vai etiķi un garšvielām – ievērojami mazina heterociklisko amīnu veidošanos.
  • Lietot vairāk dārzeņu un augļu, kas satur antioksidantus un saista iepriekš minētās kaitīgās vielas kuņģa zarnu traktā un kam ir pretvēža iedarbība.