Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem

Jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem ir aicināti piedalīties pētījumā, kurā tiks noteikta graudaugu pārslu ietekme uz glikozes līmeni un insulīnu, kam ir neatsverama nozīme sāta sajūtas regulēšanā, svara kontrolē, izturības nodrošināšanā sportojot, kā arī cukura līmeņa kontrolē.

veseliga_partika_rsu.jpgPiedalies GARŠĪGĀ PĒTĪJUMĀ!

  • Ēdīsi veselīgus, Latvijā audzētus graudus
  • Dabūsi brokastis bez maksas
  • Uzzināsi vairāk par veselīgu uzturu
  • Sekosi līdzi savam cukura līmenim
  • Darīsi labu citiem
  • Pārbaudīsi savu raksturu

Kas tas par pētījumu?

Unikāls, Latvijā vēl nebijis! Pētījums tiek veikts projekta Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu, miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai (NFI/R/2014/011) ietvaros. Pētījuma laikā analizēs Latvijā audzētu graudaugu potenciālu veselības saglabāšanā un slimības gaitas ietekmēšanā.

Projekts ir īpašs ar to, ka grauds tiks pētīts no selekcijas brīža līdz pat ietekmei uz cilvēka vielmaiņas procesiem. Projektu realizē Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU PTF), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI) un Norvēģijas Bioekonomikas institūts (NIBIO).

RSU pētīs dažādu graudaugu pārslu ietekmi un glikozes līmeni (noteiks glikēmisko indeksu) un insulīnu (noteiks insulīna indeksu). Šiem rādītājiem ir neatsverama nozīme gan sāta sajūtas regulēšanā, gan svara kontrolēšanai, gan izturības nodrošināšanai sportojot, kā arī cukura līmeņa kontrolei cukura diabēta pacientiem.

RSU pētījumu veic RSU Sporta un uztura katedra. Pētījuma komandu veido vadošā pētniece, docente Dr. med. Laila Meija, pētniece Dr. med. Līga Balode, laborante, uztura speciāliste un RSU doktorante Guna Havensone.

Dalība pētījumā būs labās gribas izpausme, kas palīdzēs dziļāk noskaidrot Latvijas tradicionālo un inovatīvo graudaugu potenciālu veselības nodrošināšanā un dalīties ar šo pieredzi ar citu valstu pētniekiem un progresīviem pārtikas ražotājiem.

Kurš var kļūt par pētījuma dalībnieku?

Pētījuma autori lūdz atsaukties veselus jauniešus. Pētījuma norises laiks: 2016. gada augusts un septembris. Pētījuma ilgums: 4–6 nedēļas.

Pētījumam meklējam jauniešus, kuri atbilst šādiem kritērijiem:

  • vecums: 18–30 gadi,
  • stabils svars (ĶMI: 19–25),
  • nesmēķētāji,
  • nav pārtikas alerģijas,
  • nelieto zāles, kontracepcijas tabletes, nav hormonālā spirāle (Mirena),
  • vismaz divas nedēļas nelieto citus ogļhidrātu vielmaiņu ietekmējošus uztura bagātinātājus (piemēram, vielmaiņas un zarnu trakta darbības regulēšanai – topinambūru pulveri, ceļteku pulveri, pektīnus, hroma preparātus u. tml.),
  • fiziskās aktivitātes līmenis:
  • a) nav fizisko aktivitāšu;
  • b) var būt regulāras fiziskas aktivitātes līdz trim reizēm nedēļā;
  • c) pētījuma laikā jāatturas no sacensībām, turnīriem, ļoti intensīvas fiziskas slodzes, piemēram, velobraucieniem, basketbola vai tenisa turnīriem visas dienas garumā u. tml.,
  • ikdienā lieto tradicionālu uzturu (nav vegāns, svaigēdājs, nav ēšanas traucējumu, nelieto sporta uzturu vai neievēro kādu īpašu diētu).

Katram brīvprātīgajam pētījuma dalībniekam paredzētas desmit vizītes uz laboratoriju, kur saņems standarta maltīti, kas ir 50 g glikoze atšķaidīta ar 250 ml ūdens vai graudaugu maltīti (dažādu graudaugu pārslas).

Pacientu atbilstība citiem (laboratoriskajiem) MS diagnostiskajiem kritērijiem tiks noteikta Nacionālais Medicīnas Serviss – Laboratorija Rīgā, Biķernieku ielā 25A.

Ar ko jārēķinās?

  • Jābūt gatavam ierasties laboratorijā 2–3 reizes nedēļā 4–6 nedēļas no rīta plkst. 9.00 tukšā dūšā
  • Jāievēro instrukcijas, kā pareizi sagatavoties izmeklējumiem
  • Laboratorijā būs jāpavada 2,5–3 stundas
  • Mazliet arī sāpēs, jo asins paraugi tiks ņemti gan no pirksta, gan no vēnas
  • Būs jāēd graudaugu pārslas un jāuzdzer ūdens

Kā notiks pētījums?

Pētījums tiks veikts no rīta, tukšā dūšā. Iepriekšējās maltītes laiks: pirms 10–12 stundām.

Vispirms tiks paņemtas asins analīzes. Glikozes koncentrāciju noteiks kapilārajās asinīs (analīzi ņems no pirksta), savukārt C peptīda un insulīna koncentrāciju noteiks venozajās asinīs (asinis – no elkoņa vēnas).

Tad katrā reizē (2–3 reizes nedēļā) brīvprātīgajiem tiks piedāvāta kāda maltīte – standarta glikozes šķīdums vai graudaugu maltīte. Gan maltīte, gan standarta paraugs pētījumā iesaistītajai personai būs jāapēd 15–20 minūšu laikā. Papildus tiks piedāvāts 250 ml dzeramais ūdens.

Uzreiz pēc pirmā kumosa tiks uzsākta laika atskaite un attiecīgi sešas reizes (resp., 15., 30., 45., 60., 90. un 120. minūtē) tiks paņemts kapilāro asiņu paraugs, savukārt asins paraugi no vēnas tiks ņemti caur ievadīto katetru.

Kopējais ziedotais asins daudzums katrā apmeklējuma reizē nepārsniegs 30 ml – tik niecīgs asiņu zudums neietekmēs pašsajūtu un veselību.

Vēlāk, izejot no iegūtajiem glikozes un insulīna koncentrācijas datiem, tiks aprēķināts attiecīgā produkta glikēmiskais un insulīna indekss.

Kā pieteikties?

Par gatavību piedalīties lūdzam rakstīt Gunai Havensonei e-pastu uz adresi guna[pnkts]havensoneatgmail[pnkts]com (guna[dot]havensone[at]gmail[dot]com), norādot vārdu, uzvārdu, vecumu, e-pasta adresi un mobilā tālruņa numuru.

Tālrunis papildu informācijai: 26353142

norway-grants.jpg