Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Darbiniekiem
Pētniecība

Rīgas Stradiņa universitāte jau vairākus gadus Zinātnieku naktī organizē zinātni izzinošās aktivitātes. Šogad Zinātnieku nakts notiks piektdien, 30. septembrī, un tās tēma ir Tehnoloģijas un dzīves kvalitāte. Rīgas Stradiņa universitātes centrālajā ēkā (Dzirciema ielā 16) ikviens interesents būs laipni gaidīts no plkst. 18.00 līdz 22.00.

zinatnieku-nakts-2016-lead_0.jpg

Rīgas Stradiņa universitātē Zinātnieku naktī uzzināsiet:

Kas ir viltus atmiņa?

Regulāri aizmirstas izslēgt gludekli, kas jau sen ir atdzisis? Kabatā skanošās atslēgas meklē pa visu māju? Viss kārtībā, atmiņa nav videoieraksts, bet gan mikslis, kas sevī ietver atmiņu, uztveri, uzmanību un, jā – arī viltus atmiņas jeb atmiņas par lietām, kas nekad nav notikušas. Netici? Pārliecināties par atmiņas kļūdainību ir iespējams ar vienkāršu eksperimentu Zinātnieku naktī Rīgas Stradiņa universitātē.

Kāda ir tava ķermeņa kompozīcija un kā to izmainīt?

Piedāvāsim veikt ķermeņa kompozīcijas analīzi, kuras rezultātā interesenti uzzinās savu ķermeņa masas tauku procentuālo sastāvu, kopējo ķermeņa ūdens daudzumu un muskuļu masu, kā arī fizisko līmeni, vielmaiņas metabolismu, metabolisko vecumu, fiziskās slodzes balansa u.c. nozīmīgus rādītājus.

Vai var izmainīt sava organisma pH līmeni?

Cik ilgā laikā mainās siekalu pH rādītājs, ja košļājamā gumija tiek vai netiek košļāta? Nonāksim pie secinājuma, ka veselam cilvēkam siekalu pH līmenis stabilizējas dažu minūšu laikā arī bez ārējas iedarbības.

Kāda ir tava stāja?

Veselu cilvēku raksturo pareiza stāja. Zinātnieku nakts laikā pārbaudīsim mugurkaulu, stāju un noteiksim pēdas parametrus, kā arī sniegsim ekspertu konsultācijas stājas uzlabošanai.

Kā mūsu ķermeni ietekmē darbs?

Demonstrēsim termogrāfijas metodi, parādot noslogotās un pārslogotās muskuļu grupas. Būs iespējams aplūkot, kā kustas ķermenis, izmantojot kustību analizatoru.

Kā iespējams apskatīt savu elektrokardiogrammas signālu, izmērīt skābekļa daudzumu asinīs un novērot artērijas pulsācijas?

Nāc un izmēģini neinvazīvās medicīniskās diagnostikas metodes uz savas ādas. Elektrība, ultraskaņa un gaisma ir lieliski palīgi, ja vien tos saproti un māki pielietot.

Kā medicīnā tiek izmantotas reakcijas ar siltuma izdalīšanos un uzņemšanu?

Ikdienā notiek dažādas traumas, piemēram, kājas sastiepums vai sasitums. Ejot pārgājienā, nosalst rokas… Ne vienmēr pie rokas ir ledus, ne vienmēr ir sasniedzams sildītājs. Ko darīt? Noskaidrosim, kā darbojas aukstuma kompreses un roku sildītāji. Modelēsim siltuma izdalīšanos un uzņemšanu un prognozēsim, kuras vielas visefektīvāk ir izmantot kā sildītājus, bet kuras – kā dzesētājus.

Kāda ir tava redze un acu spiediens?

Informēsim par regulāru redzes pārbaudes nozīmi cilvēku dzīvē. Pārbaudīsim redzi un acu spiedienu.

Vai tev piemīt zobārstam nepieciešamās dotības?

Darbs dažu milimetru lielā laukumā, kas prasa pacietību un izcilas koncentrēšanās spējas. 3D zobārstniecības treniņiekārtas ievedīs tevi zobārsta pasaulē – virtuālajā realitātē, kur pirmo reizi topošais zobārsts satiek savu pacientu. Kad urbis nolikts malā, laiks "caurumu likvidēt" – zinoša docētāja vadībā ar īstiem klīnikā izmantojamiem materiāliem varēsi veidot savu pirmo plombu.

Kādas nanotehnoloģijas tiek izmantotas medicīnā?

Nāc un noklausies lekciju par maza izmēra robotiem, kuri nākotnē aizstās farmaceitu, ķirurgu un citu mediķu darbu.

Kas ir attēla anatomija?

Iesaistīsim apmeklētājus multimediju satura – fotogrāfiju, videomateriālu – tapšanā, skaidrojot, kā mūsdienu komunikācijas tehnoloģijas ietekmē mūsu uztveri, uzvedību un dzīves kvalitāti.

  • Aicinām arī apmeklēt izstādi Kad mēs augām, tad gan tā nebija!, kurā var apskatīt studentu un docētāju ikdienā lietota inventāra vizuālās un tehniskās pārmaiņas vairāku gadu desmitu laikā.

  • Savukārt izstāde Zinātne sākas universitātē iepazīstinās ar sešiem doktorantūras studentiem, kas darbojas medicīnā, farmācijā, socioloģijā, politoloģijā, komunikācijas zinātnē un juridiskajās zinātnēs.

 

Nokļūt RSU var, izmantojot sabiedrisko transportu no centra – 4. un 5. tramvajs, 37. un 41. autobuss, 25.trolejbuss.