Pārlekt uz galveno saturu
Jaunais pētnieks
Pētniecība
Studentiem
Ziņas

Anna Kvasova ir Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes akadēmiskās maģistra studiju programmas Uzturzinātne 1. kursa studente. Viņa izstrādājusi zinātniski pētniecisko darbu Dažādu maizes veidu ietekme uz glikozes līmeni peldētājiem treniņa laikā.

Darba vadītāja: Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sporta un uztura katedras docente Laila Meija.

Par šo pētījumu Anna Kvasova ir uzstājusies ar referātu 2. Starptautiskajā zinātniskajā konferencē Uzturs un veselība, kas notika no 2016. gada 5. līdz 7. oktobrim.

Anna-Kvasova01-rsu-lead.jpg

RSU maģistrantūras studente Anna Kvasova zinātniskajā konferencē "Uzturs un veselība". 2016. gada oktobris. Foto no Annas Kvasovas privātā arhīva.

Anna Kvasova par darba tēmas izvēli: "Rudzu maize ir Latvijas tradicionālais produkts, un ir pierādīta tā pozitīvā ietekme uz kardiovaskulāro sistēmu. Tas ir ogļhidrātiem bagāts produkts, kas, kā man šķita, varētu būt potenciāli vērtīgs sportistiem, kuriem vajadzīga liela izturība. Turklāt rudzu maize ir ļoti maz pētīts produkts saistībā ar sportistu uzturu."

Sportistu uzturam ir liela ietekme uz treniņu efektivitāti, produktivitāti un rezultātu sasniegšanu sacensībās. Galvenais viņu enerģijas avots ir ogļhidrāti. Ogļhidrātu daudzums muskuļos un aknās ir atkarīgs no uzņemtā ogļhidrātu daudzuma ar uzturu. Kontrakcija jeb muskuļu sasprindzinājums nevar būt realizēts bez ogļhidrātu klātbūtnes.

Maize ir bagātīgs salikto un vienkāršo ogļhidrātu avots, kas varētu būt noderīgi īpaši tiem sportistiem, kuriem ilgstoši vajadzīga izturība un enerģija. Tomēr līdz šim nav bijis daudz pētījumu par maizes nozīmi sportistu uzturā. Baltmaizei, kas ir biežāk lietotais maizes veids visā pasaulē, ir augsts glikēmiskais indekss (skaitlis no 0 līdz 100, kas aptuveni parāda, cik ātri un cik daudz konkrētais produkts var palielināt cukura līmeni asinīs) un tā var izraisīt hipoglikēmiju (pazemināts glikozes līmenis asinīs) slodzes laikā. Hipoglikēmija rada noguruma sajūtu, līdz ar to mazina sportista darbaspējas un spēju turpināt darboties augstas intensitātes slodzē.

Rudzu maizei, kas ir tradicionāla uztura sastāvdaļa Ziemeļvalstīs un Baltijas jūras reģionā, ir nedaudz mazāks ogļhidrātu saturs, zemāks glikēmiskais indekss un lielāks škiedrvielu daudzums. Tas nosaka lēnāku ogļhidrātu uzsūkšanos asinīs, mazākas glikozes līmeņa svārstības asinīs, mazinot hipoglikēmijas attīstības risku. Peldētāji ir izturības sporta veida sportisti, kuriem regulāra slodze ir ilgāka par 60 minūtēm. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot atšķirības glikozes līmenī asinīs pēc dažāda veida maizes lietošanas, kā arī to iespējamo ietekmi uz atlētu izturību.

Lai to novērtētu, sportistiem tika dotas rafinētu kviešu miltu maizes (baltmaizes) un rupja maluma rudzu miltu maizes (rudzu maizes) 60 minūtes pirms treniņa. Maizes daudzums tika aprēķināts, ņemot vērā dalībnieka svaru, – 1 g ogļhidrātu uz 1 kg ķermeņa masas. Tika paņemti asins paraugi no pirksta pirms slodzes, kā arī 30, 60 un 90 minūtes pēc tam, kad slodze ir sākusies. Tika noteikts arī piepūles intensitātes subjektīvais vērtējums, izmantojot Borga skalu. Pirms katra testa dalībnieki tika intervēti par uzturu, ko viņi ir lietojuši pēdējo 24 stundu laikā, kā arī par viņu dzīvesveidu.

Pētījuma rezultāti parādīja, ka glikozes līmenis pēc rudzu maizes uzņemšanas samazinās lēnāk un saglabājas vienmērīgāks nekā pēc baltmaizes lietošanas uzturā.