Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Ziņas

veselibas-ekspresis_logo.JPGPlaušu slimības ir viens no biežākajiem iedzīvotāju nāves cēloņiem pasaulē, tāpēc tradicionālais AS Pasažieru vilciens un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Veselības ekspresis, kas no Rīgas uz Jelgavu dosies piektdien, 4. novembrī, plkst. 11.00, būs veltīts plaušu veselībai. Veselības ekspresī RSU medicīnas un veselības aprūpes studenti un jaunie ārsti rezidenti veiks veselības pārbaudes vilciena pasažieriem, kā arī iepazīstinās ar veselīga dzīvesveida principiem.

RSU Veselības ekspresis dosies no Rīgas Centrālās stacijas uz Jelgavu plkst. 11.00 (vilciena Nr. 6715) un atpakaļceļā uz Rīgu – no Jelgavas plkst. 12.07 (vilciena Nr. 6724).

16. novembrī atzīmējam hroniski obstruktīvās plaušu slimības (HOPS) dienu, tāpēc šajā Veselības ekspresī īpaša uzmanība tiks pievērsta plaušu veselībai – topošie mediķi stāstīs par plaušu saslimšanām un smēķēšanas kaitīgo ietekmi, kā arī noteiks plaušu bioloģisko vecumu.

RSU rezidente un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārste Andra Pekša atzīmē, ka Latvijā ar HOPS slimo vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, bet pasaulē – ap 600 miljoniem iedzīvotāju. Šobrīd HOPS ir trešais biežākais nāves iemesls pasaulē, tāpēc ļoti svarīgi ir savlaicīgi vērsties pie ārsta un rūpēties par savu veselību. HOPS ir lēni progresējoša elpošanas ceļu slimība, kuras dēļ sašaurinās elpceļi, un tās rašanos ietekmē dažādi kaitīgie faktori – smēķēšana, arī pasīvā smēķēšana, un darbs kaitīgos apstākļos.

Papildus konsultācijām par plaušu veselību vilciena pasažieriem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, izmērīt skābekļa daudzumu asinīs, noteikt miegainības un stresa līmeni, kā arī pārbaudīt plaušu veselību ar izelpas plūsmas mērītāju.

Akciju RSU Veselības ekspresis informatīvi atbalsta Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija, Slimību kontroles un profilakses centrs, GlaxoSmithKline LatviaBerlin-Chemie/ Menarini Baltic un Novartis Pharma Services Inc

Sadarbojoties AS Pasažieru vilciens un Rīgas Stradiņa universitātei, akcija RSU Veselības ekspresis notiek kopš 2013. gada ar mērķi studentu uzkrātās zināšanas nodot tālāk sabiedrībā, popularizējot veselīgu dzīvesveidu un rūpes par savu un citu veselību. Šogad Veselības ekspresis kursējis jau trīs reizes – februārī, aprīlī un jūlijā. Līdztekus ierastajām veselības pārbaudēm – asinsspiediena mērīšanai, ķermeņa masas indeksa, stresa līmeņa un miegainības noteikšanai – katram braucienam ir sava īpaša tēma – sirds veselība, veselīgs uzturs u. c.

veselibas-ekspresis-rsu-11_2016-lead.jpg