Pārlekt uz galveno saturu
Viedoklis
Ziņas

Arvien plašāku atsaucību sabiedrībā gūst uzskats, ka cilvēks uzturā var iztikt bez gaļas vai dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem. Lai kāda arī būtu izvēle, ikvienam ir jāseko līdzi savai veselībai un tam, lai uzturs būtu pilnvērtīgs, pievēršot uzmanību noteiktām lietām.

Eva-Kataja-rsu-intro.jpgKā norāda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sporta un uztura katedras asist. p. i. un uztura speciāliste Eva Kataja, "nekur nav pierādīts un teikts, ka cilvēkam obligāti jāēd gaļa. Tas, ka dzelzs, vitamīns B12 un citas uzturvielas, kas ir gaļā, ir nepieciešamas, gan ir fakts, bet, ja tās regulāri uzņem citos veidos – ar uztura bagātinātājiem vai bagātinātiem augu valsts produktiem –, visam vajadzētu būt kārtībā". Tiesa, "drošības pēc es ieteiktu visiem jaunajiem veģetāriešiem un vegāniem pakonsultēties ar uztura speciālistu un nodot asins analīzes, lai pārliecinātos, vai esošais uzturs ir optimāls, lai neiedzīvotos uzturvielu deficītā".

"Tiesa, ir gadījumi, kad pastāv lielāki anēmijas riski, piemēram, jaunām sievietēm, topošajām māmiņām, zīdaiņiem un maziem bērniem, kā arī veciem cilvēkiem. Ja ir kādas hroniskas slimības, piemēram, iekaisīgo zarnu slimības, tad arī būs jādomā, kā papildus apgādāt organismu ar dzelzi. Bet dzelzs var trūkt arī tiem, kuri gaļu ēd. Nevar cilvēkam piespiest ēst gaļu, ja viņš to nevēlas, bet sakārtot ēdienkarti tā, lai organisms neciestu un spētu normāli funkcionēt, gan ir iespējams," uzsver Eva Kataja, atgādinot, ka "liela daļa cilvēku ēd gaļu un tās izstrādājumus par daudz, kas rada atkal citas veselības problēmas. Mazsvarīgs nav arī jautājums par gaļas kvalitāti, kas ir cita tēma".

Nereti ir dzirdēts, ka piena lietošana uzturā nevis ļauj uzņemt kalciju, bet drīzāk dara pretējo – to no organisma izskalo. Par to Eva Kataja norāda: "Par to, ka piens skalo ārā kalciju, nav nopietnu pētījumu, bet, ja pienu dzert negribas, neviens nespiež. Uz augu valsts produktiem bāzētie piena dzērieni ir pielāgoti govs piena sastāvam, proti, bagātināti ar to pašu kalciju, B12 vitamīnu un D vitamīnu. Tāpēc, dzerot šos dzērienus, vajadzīgās uzturvielas tiek uzņemtas."

"Neatkarīgi no tā, kādi pārtikas produkti tiek ēsti, visiem vegāniem ieteicams papildus lietot vitamīnu B12 un citus vitamīnus, piemēram, D vitamīnu, vai minerālvielas, piemēram, dzelzi, pēc nepieciešamības," noslēgumā atgādina uztura speciāliste.