Pārlekt uz galveno saturu
Intervijas
Studentiem
Ziņas

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Zobārstniecības fakultātes 3. kursa studente Natālija Šilova kopš 1. janvāra sākusi vadīt Studējošo pašpārvaldi.

1. kursā viņa uzreiz kļuva par studiju gada vecāko, 2. kursā pieteicās un tika ievēlēta par Zobārstniecības fakultātes domes pārstāvi, bet 2016. gadā sāka darboties Studējošo pašpārvaldē par akadēmiskā virziena vadītājas vietnieci veselības jomā un pēc tam jau par šā virziena vadītāju.

Natalija-Silova06-lead.jpg

Natālija domā, ka vislabāk viņai padodas strādāt komandā un vadīt to. "Jau skolas laikā manī parādījās līdera dotības. Ja es pati saprotu, kas ir jādara, tad arī pārējiem varu pastāstīt, kāds ir mērķis un kas jādara, un mēs kopā strādāsim, lai paveiktu to darbu."

Ārpus studijām viņa iet uz teātri un operu, lasa grāmatas, taisa un cep dažādus saldos ēdienus, kā arī sporto – savulaik viņa ir beigusi Salaspils Sporta skolu. "Plānoju atjaunot regulārās sporta nodarbības savā ikdienā. Pirms tam desmit gadus piedalījos rokas bumbas sacensībās Salaspils Sporta skolas komandā, taču pagājušajā gadā paņēmu nelielu pauzi, pašlaik ik pa laikam aizeju uz treniņiem un uzturu sevi labā sportiskajā formā."

Ko jūs sevī gribētu pilnveidot?

Es visu laiku gribu sevi pilnveidot, tāpēc arī esmu Studējošo pašpārvaldē. Pašlaik visvairāk gribētu pilnveidot savas profesionālās prasmes un iemaņas zobārstniecībā, īpaši tagad, kad esmu 3. kursā un esam sākuši darboties pirmsklīnikā. Tas man ļoti patīk. Daudz laika pavadu, lasot un skatoties dažādus video, kas saistīti ar manām studijām.

Protams, pašlaik pilnveidoju arī savas komandas vadīšanas prasmes. Divpadsmit cilvēku komandā nav viegli saplānot visu tā, lai katrs zinātu un saprastu, uz kādu mērķi mēs ejam.

Pēdējā laikā ārpus studijām papildinu savas zināšanas kultūras jomā – biežāk eju uz operu un teātri, pirmajos kursos tam neatlika laika.

Kāpēc jūs nolēmāt studēt, nevis apgūt uzreiz pēc pamatskolas profesiju?

Nebija divu domu, ka pēc 9. klases mācīšos vidusskolā. Varbūt tāpēc, ka jau pamatskolā labi mācījos ķīmiju, piedalījos olimpiādēs un gribēju turpināt piedalīties, taču koledžās tādas iespējas diemžēl nav. Un gribēju studēt ko tādu, kas būtu saistīts ar ķīmiju. Vispirms prātoju par medicīnu, tad sapratu, ka tik ilgi studēt negribu. 10. un 11. klasē apsvēru domu par farmāciju, bet 12. klasē pēkšņi iedomājos par zobārstniecību – tur arī vajadzīga ķīmija un bioloģija, palīdz cilvēkiem, tāpat kā medicīnā, un gandrīz uzreiz redz sava darba rezultātu. Man dažreiz pietrūkst pacietības, gribas rezultātu uzreiz, tieši tāpēc man der zobārstniecība.

Kāpēc izvēlējāties Rīgas Stradiņa universitāti?

Man bija labs piemērs, jo mans brālis te studēja. Turklāt RSU ir zobārstniecības preklīnika un klīnika, ir moderns un pieejams mācību aprīkojums, augsta studiju kvalitāte, budžeta vietas, kā arī tradīcijas.

Vai jūs esat māņticīga un sesijas laikā ievērojat kādus rituālus, piemēram, nemazgājat matus pirms eksāmena, lai viss apgūtais neaizskalojas prom ar ūdeni?

Neesmu māņticīga. Man gan ir savs veiksmīgais krekls un halāts. Kad tos uzvelku, tad noteikti eksāmenu vai ieskaiti nokārtoju, taču ir bijušas tādas reizes, kad eksāmens ir preklīnikā un uzvelku citu halātu, bet tāpat eksāmenu nolieku.

Kādam zināšanām, prasmēm un iemaņām, kā arī rakstura īpašībām jābūt topošajam RSU studentam, kurš nolēmis studēt zobārstniecību?

Viņam jābūt labām bioloģijas un ķīmijas zināšanām un noteikti jābūt ļoti cītīgam, jo pirmajā gadā ir daudz jāmācās – anatomija, histoloģija – un kam citam īpaši daudz laika neatliek. Otrajā kursā daudz jātrenējas, lai roka pierastu strādāt un veikt noteiktas kustības. Ir jābūt mērķtiecīgam! Bet līdz galam to noteikti var saprast, tikai pamēģinot.

Natalija-Silova05-lead.jpg

Natālija Šilova Balto virsvalku svētkos, kas simboliski iezīmē zobārstniecības 3. kursa studentu pāreju no darba ar manekeniem preklīnikā (pirmsklīnikā) uz klīnisko darbu ar pacientiem, 2016. gada septembra sākumā parakstās, ka ievēros doto svinīgo zvērestu.

Kāpēc universitātē ir vajadzīga Studējošo pašpārvalde?

Galvenais pašpārvaldes mērķis ir pārstāvēt un aizstāvēt studējošos. Ikvienam universitātes studentam pašpārvalde ir laba platforma vairākām lietām – savu prasmju attīstībai, jaunu draugu un paziņu iepazīšanai, ideju realizēšanai, turklāt ne tikai savu, bet arī citu ideju realizēšanai. Šeit vari realizēt to, ko dzīvē esi gribējis izdarīt.

Ko jūs sagaidāt no savas komandas Studējošo pašpārvaldē?

Ļoti gribu, lai mēs kļūstam par vienotu komandu un lai gada beigās ikvienam ir sajūta, ka esmu izdarījis ko labu un noderīgu. Tas ir lielākais mērķis.

Cik liels ir Studējošo pašpārvaldes budžets šim gadam? Kam tiek plānots tērēt lielāko daļu šo finanšu līdzekļu?

218 000 eiro. Šogad daudz vairāk naudas dosim pētniecībai, īpaši, studentu zinātniskajiem pulciņiem, mazliet vairāk naudu piešķīrām olimpiādēm. Lielu naudu plānojam ieguldīt ilgtermiņa attīstībai, jo universitāte Studējošo pašpārvaldei ir piešķīrusi telpu Palasta ielā, kur plānojam ierīkot mācību un atpūtas vietu RSU studentiem, kas būs pieejama visu diennakti. Tur varēs mācīties, spēlēt galda spēles, atpūsties utt.

Pirms jums Studējošo pašpārvaldi vadīja jūsu brālis Artūrs Šilovs. Vai pārņemt stafetes kociņu no savējā ir vieglāk vai grūtāk?

Laikam ir vieglāk, jo es pirms gada redzēju, kā Artūram gāja, kad viņš sāka strādāt par Studējošo pašpārvaldes vadītāju. Turklāt mēs viens otru saprotam no pusvārda, tas atvieglo komunikāciju, kas saistīta ar vadības pārņemšanu un pieredzes apmaiņu.

Kuras ir lielākās palaidnības, ko bērnībā darījāt kopā ar brāli?

Mēs bijām kautrīgi un mazrunīgi bērni. Kaut ko mēs, protams, savā starpā nevarējām sadalīt un kāvāmies, taču neatceros, ka mēs būtu darījuši lielas palaidnības.

Ko jūs gribētu paveikt šā gada laikā? Varbūt ir kas tāds, ko iepriekšējā valde nepaspēja līdz galam izdarīt un jūs turpināsiet?

Darbu, ko vēlamies paveikt, ir daudz. Jau pagājušajā gadā plānojām un cerējām, ka sporta un atpūtas festivāls Taurenis atkal notiks savā ierastajā vietā – universitātes sporta bāzē Taurenē, taču būvnieki nepaspēja tur pabeigt visus ieplānotos labiekārtošanas, būvniecības un remonta darbus. Esam saņēmuši no rektora apliecinājumu, ka šogad mēs atgriežamies Taurenē. Tur viss būs pārveidots. Ir izveidots daudzfunkcionālais sporta laukums, ierīkoti jauni celiņi, uzbūvētas atpūtas mājiņas, samainīta kanalizācija, vēl plānots ierīkot futbola un volejbola laukumus.

Raksturojiet, lūdzu, pāris vārdos, kāds ir RSU students. Vai viņš atšķiras no citu augstskolu studentiem?

Grūti pateikt… Var redzēt, ka visi universitātes studenti ir motivēti, ne tikai tie, kuri darbojas Studējošo pašpārvaldē. Noteikti mums ir ļoti centīgi studenti, citādi viņi nevarētu izpildīt mūsu universitātes augstās prasības. Viņi ir arī ļoti radoši un nāk pie mums ar daudz jaunām idejām.

Kas satrauc vai nodarbina RSU studentu prātus?

Sesijas laikā ir klusāks periods, tad studenti pārsvarā nāk, kad nav zināms eksāmena datums vai tml. Nāk tie, kuri grib organizēt dažādus projektus. Pašlaik mums ir pieteikšanās gan Gada balvas, gan kultūras un sporta festivāla Taurenis organizēšanai. Ir jau viens pieteikums ar ļoti labām idejām Gada balvai. Izskatīsim šo priekšlikumu valdes sēdē un sāksim strādāt pie Gada balvas organizēšanas.

Natalija-Silova02-lead.jpg

Kas vēl pašlaik notiek Studējošo pašpārvaldē?

Janvāris ir mēnesis, kad valdes locekļi saprot, kur viņi ir nokļuvuši, īpaši tie, kuri pirms tam nav darbojušies valdē. Aktīvi strādājam pie jaunas Studējošo pašpārvaldes mājaslapas izstrādes, ko plānots pabeigt tuvākajā laikā.

Aktīvi strādājam pie RSU starptautiskās studentu zinātniskās konferences organizēšanas. Gribam izdarīt maksimāli visu, ko var izdarīt vienas dienas konferencē, taču esam sapratuši, ka turpmākos gadus jādomā par divu dienu konferenci. Šogad konferencē būs daudz jauninājumu, kas noskatīti no ārvalstu augstskolu labās pieredzes.

Lielākais, ko gribat paveikt savā amatā?

Tā kā šogad ir RSU rektora vēlēšanas, svarīgākais, ko es gribētu izdarīt, ir palīdzēt sagatavoties studentu pārstāvjiem Satversmes sapulcei, lai jaunievēlētā rektora plāni sakristu ar studējošo interesēm.

Par rektoru balso RSU Satversmes sapulce, kurā 20 % ir studentu pārstāvji, kurus ievēl Studējošo pašpārvalde. Studenti pavasarī varēs pieteikties dalībai Satversmes sapulces brīvajām vakancēm, un no viņiem visiem kandidātus Satversmes sapulcei izvēlēsies Studējošo pašpārvaldes padome, kurā ir 36 biedri.

Tā kā ārvalstu studentu Rīgas Stradiņa universitātē paliek arvien vairāk, tiek runāts par to, ka vajadzētu integrēt vietējos un ārvalstu studentus. Kā, pēc jūsu domām, to vislabāk izdarīt?

Ārvalstu studentiem ir Ārvalstu studentu asociācija (International Students Association). Arī viņiem šogad ir jauna valde, kurā ir daudz motivētu studentu. Mēs ar viņiem jau vairākas reizes esam tikušies. Plānojam organizēt kopējus pasākumus. Pirmo reizi šo gadu laikā esam uzaicināti pie viņiem uz semināru, kurā vecā valde dalās pieredzē ar jauno valdi, lai arī lielā Studējošo pašpārvaldes valde padalās ar saviem plāniem un lai veidotos kopēji plāni. Ceram, ka šogad Ziemassvētku balle būs viena gan vietējiem, gan ārvalstu studentiem. Domāju, ka pamazām pēc četriem pieciem gadiem būs lielāka integrācija. Pagaidām mēs tam tuvojamies maziem solīšiem.

2017. gada 1. janvārī kopā ar Natāliju Šilovu darbu sāka Studējošo pašpārvaldes valde šādā sastāvā:

  • Valdes priekšsēdētāja palīgs – Māris Lapšovs, Medicīnas fakultātes 1. kursa students
  • Zinātnes virziena vadītājs – Ivars Veckalns, Medicīnas fakultātes 4. kursa students
  • Kultūras un sporta virziena vadītāja – Linda Skulme, Rehabilitācijas fakultātes 2. kursa studente
  • Iekšējās sadarbības un cilvēkresursu virziena vadītāja – Kristiāna Širova, Rehabilitācijas fakultātes 2. kursa studente
  • Finanšu virziena vadītājs – Dāvids Orlovs, Medicīnas fakultātes 2. kursa students
  • Komunikācijas virziena vadītāja – Rūta Alīde Voitkāne, Eiropas studiju fakultātes 3. kursa studente
  • Komunikācijas virziena vadītāja vietnieks – Guntis Balodis, Medicīnas fakultātes 4. kursa students
  • Akadēmiskā virziena vadītāja – Sandra Cipkina, Medicīnas fakultātes 4. kursa studente
  • Akadēmiskā virziena vadītājas vietniece (veselības zinātnes) – Ilva Ogle, Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes 1. kursa studente
  • Sociālā virziena vadītāja – Alīna Gončarova, Zobārstniecības fakultātes 3. kursa studente

Ārlietu virziena vadītāja vakance un akadēmiskā virziena vadītāja vietnieka (sociālās zinātnes) vakance pašlaik ir brīva. Uz šīm vietām ir izsludināta pieteikšanās.