Pārlekt uz galveno saturu
Medicīniskā fizika
Ziņas

Rīgas Stradiņa universitāte 23. maijā no plkst. 16.30 līdz 18.30 aicina uz vieslekciju par mūsdienu fizikas nozīmi slimību diagnostikā un ārstēšanā Medical Applications of the particle physics, kas notiks Hipokrāta auditorijā (Dzirciema ielā 16) Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) zinātnes nedēļā.

Fizika ir bijusi un turpina būt nozīmīgs instruments biomedicīsko tehnoloģiju attīstībā, īpaši jonizējošā starojuma izmantošanā diagnostikā un ārstēšanā. Izaicinājums uzlabot telpiskās un laika izšķirtspējas robežu ir novedis pie augsta pieprasījuma pēc daļiņu detektoru un radioloģisko attēlu kombinētas izmantošanas medicīnā.

Ikdienā slimnīcās daļiņu paātrinātāji tiek lietoti vēža rentgenterapijā, un, tos zimantojot, tiek ražoti radioizotopi. Tos izmanto gan vēža diagnostikai, gan ārstēšanai. Galvenais radioterapijas mērķis ir audzējam piegādāt radiācijas dozu pēc iespējas efektīvāk, tajā pašā laikā maksimāli saudzējot apkārtējos audus. Līdz šim esošā rentgenstaru terapija raksturojama ar starojuma eksponenciālu absorbciju, maksimālo enerģiju tuvu starotājam un lielu absorbēto radiācijas dozu aiz apstarotā audzēja.

Savukārt hadronu (daļiņu) terapija ļauj maksimāli apstarot pašu audzēju, minimāli ietekmējot apkārtējos veselos audus, tādējādi padarot ārstēšanu efektīvāku un drošāku.

CERN zinātnes nedēļa notiks no 22. līdz 26. maijam. Rīgā ieradīsies CERN amatpersonas un zinātnieki un notiks pasākumi ne tikai zinātniekiem un studentiem, bet arī skolēniem, pedagogiem, zinātnes entuziastiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Zinātnes nedēļu ar Izglītības un zinātnes ministrijas un Ārlietu ministrijas atbalstu rīko RTU sadarbībā ar CERN. Pasākumu programma pieejama šeit.

CERN-plakats-lead.jpg