Pārlekt uz galveno saturu
Ziņas
Studentiem

Rīgas Stradiņa universitātes muzejs ikvienu aicina piedalīties Eiropas Muzeju naktī sestdien, 20. maijā, no plkst. 19.00 līdz 23.00 apmeklējot universitātes centrālajā ēkā Dzirciema ielā 16 dažādas aktivitātes pasākumā Svētku laiks.

muzeju_nakts_2017_foto_sturis-lead.jpgŠā gada Muzeju nakts moto ir Eduarda Veidenbauma dzejas rinda "Laiks ātrāki steidzas kā vagona rats".

Pasākuma norise Rīgas Stradiņa universitātē

19.00 – 23.00 foto salons Zem studenta cepures

19.00 – 23.00 1971. gadā tapusī mācību kinolente Apziņa, tās rašanās un būtība (krievu valodā, ar subtitriem latviešu un angļu valodā)

19.00 – 23.00 augstskolas dažādu laiku un pasākumu plakāti

19.00 – 23.00 izstāde Svētku laiks – akadēmisko svētku atribūtika Rīgas Stradiņa universitātē

Foto salonā Zem studenta cepures varēs nofotografēties un uzreiz tikt pie četrkadru foto. Fotografēšanās, uzliekot mūsu augstskolas studenta cepuri, kuras dizainu izdomājuši Rīgas Medicīnas institūta (RMI) studenti ap 1957. gadu. Šīm cepurītēm formas ziņā ir ļoti liela līdzība ar tām, ko pirmās Latvijas brīvvalsts laikā nēsāja studentu akadēmisko organizāciju biedri jeb korporeļi. Cepurītes lielākoties valkājuši studenti dažādos svētku pasākumos, tās likuši arī koristi koncertos, un dažkārt tās nēsājuši arī ikdienā, lai ar to parādītu savu piederību konkrētai augstskolai.

RMI studenta cepurītes krāsas ir tumši sarkana (dzīvība), melna (nāve) un balta (cerība). Tās joprojām ir mūsu augstskolas krāsas. Īstā šo trīs krāsu vēsturiskā nozīme nav atrasta, bet interpretācija varētu būt šāda: topošo mediķu pirmie studiju gadi aizrit anatomikumā, un visā pasaulē pie anatomikumiem tradicionāli tiek likts šāds uzraksts: Hic locus est ubi mors gaudet, sucurrere vitae, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē Šeit ir tā vieta, kur nāve palīdz dzīvībai, jo mediķi un veselības aprūpes speciālisti ir tie, kuri slimam cilvēkam dod izveseļošanās cerību.

Melnbaltais kino Apziņa, tās rašanās un cēloņi tapis 1971. gadā kā mācību filma Padomju Savienības augstskolām. Tajā apskatīti jautājumi par dzīvības rašanos uz Zemes, par Homo sapiens jeb saprātīgo cilvēku – būtni, kam piemīt saprāts un apziņa, un tas viņu atšķir no pārējām dzīvām būtnēm uz Zemes. Bet kas ir visa pastāvošā pirmcēlonis – matērija vai apziņa? Kā uz šo jautājumu atbildēja Padomju Savienībā pirms vairāk nekā 40 gadiem komunistu propagandas laikā, varēs redzēt šajā digitalizētajā kino.

Plakātu salonā būs redzamas dažādu pasākumu afišas. RSU studenti un darbinieki apmeklētājiem stāstīs savus pieredzes stāstus par šiem pasākumiem.

Izstādē Svētku laiks apskatāma mūsu augstskolā dažādu akadēmisko svētku laikā lietotā atribūtika no RSU muzeja krājuma, piemēram, augstskolas vadības svētku tērps, studentes izlaiduma kleita no 20. gs. 80. gadiem, fotogrāfijas no dažādām akadēmiskajām svinībām u. c.

Visiem būs pieejama arī RSU muzeja pastāvīgā ekspozīcija, kur interaktīvā veidā var uzzināt par mūsu augstskolas vēsturi.

muzejunakts2017-lead.jpg