Pārlekt uz galveno saturu
Ziņas
Studentiem

Piektdien, 19. maijā, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) 1. auditorijā (Dzirciema ielā 16) no pulksten 14.30 līdz 16.00 notiks pasaulē plaši zināmā zinātnieka Stīvena Mingera (Stephen Minger) vieslekcija "Blue sky" – medicīnas un veselības aprūpes nākotne. S. Mingers ir starptautiski atzīts zinātnieks reģeneratīvās medicīnas un nākamās paaudzes tehnoloģiju jomā, kas saistītas ar cilvēka veselību un slimībām.

Stephen-Minger-intro.jpgJau kopš pirmajām kaulu smadzeņu transplantācijām 20. gadsimta 60. gados, kad tika parādīta asinsrades cilmes šūnu spēja atjaunot visu asinsrades sistēmu, ir bijusi interese par cilmes šūnu potenciālu gan zinātniskiem, gan terapeitiskiem mērķiem. RSU Onkoloģijas institūta Molekulārās ģenētikas laboratorijas vadošā pētniece un vieslekcijas organizatore Inese Čakstiņa norāda: "Ikdienā esam ierakušies katrs savos darbos un savās tēmās, tomēr laiku pa laikam ir noderīgi iepazīties ar lietām apkārt, īpaši ar to, kādos virzienos notiek medicīnas salīdzinoši jauno virzienu attīstība pasaulē. Par to arī būs šī lekcija. Stīvens Mingers ir viens no cilvēkiem, kas nemaz ne tik sen bija galvenais zinātniskās attīstības noteicējs lielajā kompānijā GE Healthcare. Viņš ir cilvēks ar globālu skatījumu uz medicīnas nākotni un joprojām strādā par konsultantu vairākām jaunajām medicīnas biotehnoloģijas firmām."

Audiem specifiskas, multipotentas cilmes šūnas, kas iegūtas no pieauguša cilvēka organisma vai no embrionālajām cilmes šūnām, ir ar lielu reģeneratīvo potenciālu, ko var izmantot daudz dažādu ar novecošanos saistītu audu vai orgānu atjaunošanai vai citu bojājumu izraisīto seku mazināšanai. Ne tik tālā nākotnē būs iespējams "salabot" pēc infarkta bojātus sirds audus, nomainīt nervu šūnas, kas bojātas Parkinsona un Alcheimera slimību rezultātā, kā arī būs iespējams transplantēt jaunas insulīnu ražojošas šūnas diabēta pacientos, kā arī mielīnu ražojošas šūnas pacientos ar multiplo sklerozi.

Tāpat būs iespējams nomainīt kaulus un skrimšļus, kas bojāti vai nu traumas, novecošanās vai iekaisuma dēļ. Papildus tam specifiskas, labi aprakstītas šūnu populācijas var izmantot jaunu zāļu vielu atklāšanā, kā arī slimību darbības mehānismu izpētē šūnu līmenī. Strauji augošais reģeneratīvās medicīnas lauks fundamentāli izmainīs klīnisko medicīnu un nozīmīgi ietekmēs mūsu uztveri par novecošanos, veselību un slimībām, kā arī ietekmēs sabiedrību kopumā.

Stīvens Mingers ir starptautiski atzīts un pazīstams zinātnieks reģeneratīvās medicīnas un nākamās paaudzes tehnoloģiju jomā, kas saistītas ar cilvēka veselību un slimībām. S. Mingers ieguvis neirozinātņu doktora grādu patoloģijā 1992. gadā Alberta Einšteina Medicīnas koledžā Ņujorkā, ASV. Pēc pētījuma kā pēcdoktorantūras zinātnieks, kurā nodarbojās ar gēnu terapiju izpēti centrālās nervu sistēmas traucējumiem, nervu šūnu transplantāciju un nervu cilmes šūnu bioloģiju UCSD, ASV, 1996. gadā viņš pārcēlās uz Lielbritāniju, bet kopš 1998. gada bija lektors par biomolekulārām zinātnēm Kingsa koledžā (King’s College) Londonā. 2005. gadā viņš tika iecelts par vadošo lektoru cilmes šūnu bioloģijā un no 2002. līdz 2009. gadam bija cilmes šūnu bioloģijas laboratorijas vadītājs. Pēc tam viņš bija GE Healthcare R&D direktors  par šūnu tehnoloģijām, bet no 2013. līdz 2015. gadam arī galvenais pētnieks. 2015. gada februārī viņš pameta GE, bet joprojām ir GE Healthcare Life Sciences nepilnas slodzes vecākais konsultants par šūnu zinātnēm un reģeneratīvo medicīnu. S. Mingers ir arī SLM Blue Skies Innovations Ltd. direktors, sniedzot eksperta analīzes par jaunās paaudzes veselības aprūpes tehnoloģijām investoriem dzīvības zinātņu un biotehnoloģijas jomās.