Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Pēc starptautiskiem datiem, aizkuņģa dziedzera vēzis ir ceturtais izplatītākais nāves iemesls. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors un ķirurgs Guntars Pupelis stāsta, ka lielākā problēma ir konstatēt aizkuņģa dziedzera vēzi agrīnās stadijās, jo pacientam nav nekādu īpašu simptomu un nav izstrādāti precīzi testi un diagnostikas metodes, kas ļautu šo ļaundabīgo saslimšanu diagnosticēt agrīni. Tā kā šo vēzi visbiežāk atklāj pārāk vēlu, aizkuņģa dziedzera ārstēšanas rezultāti ir slikti.

Pacienti ar aizkuņģa dziedzera ļaundabīgo audzēju pie ārsta parasti vēršas pārāk vēlu, kad parādījušās jau dažādas komplikācijas. "Visbiežāk tā ir dzelte, un tas ir saistīts ar to, ka aizkuņģa dziedzera galviņa nospiež žultsvadus." Tikai reizumis, kad aizkuņģa dziedzera ļaundabīgā audzēja forma ir cistiska, to izdodas atklāt agrīni, veicot ultraskaņas izmeklējumu vai datortomogrāfiju saistībā ar citām pacienta sūdzībām par veselību.

Ir dažas nelielas pazīmes, kas tomēr var liecināt, ka pacientam ir aizkuņģa dziedzera vēzis, piemēram, rodas akūts aizkuņģa dziedzera iekaisums vai sāk paaugstināties cukura līmenis asinīs, kam nav pamatota iemesla. Arī acu baltumu dzelte vai ādas dzelte, kam nav cita izskaidrojuma, ir trauksmes signāls, ka nepieciešama papildu izmeklēšana. Būtu jāpievērš uzmanība arī cistām, kas ir citos orgānos. Piemēram, sievietei, kurai ir cistiskas pārmaiņas olnīcās, vienlaikus var būt arī cistiskas pārmaiņas aizkuņģa dziedzerī.

Tā kā aizkuņģa dziedzera vēzi visbiežāk atklāj vēlīnās stadijās, pēc ķirurģiskās operācijas pacientu dzīvildze ir īsa. "Pagaidām, izmantojot visas zināšanas un modernās tehnoloģijas, arī ģenētiskos testus, slimniekiem, kuriem veic ķirurģisko operāciju – visu nepieciešamo ļaundabīgo audu izņemšanu –, piecu gadu dzīvildze pašlaik ir tikai 20 – 30 %. Turklāt tas ir tad, ja pacientam pēc operācijas tiek nodrošināta laba aprūpē un ārstēšana tiek papildināta ar ķīmijterapiju," saka RSU profesors.

Ķirurgs Guntars Pupelis uzskata, ka risku saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi samazina tas, ka cilvēkam ir laba kuņģa un zarnu trakta darbība. Turklāt jāizvairās no pārēšanās un smēķēšanas! Arī "liekais svars, kas saistīts ar iekšējā spiediena palielināšanos vēderā, kad tur ir diezgan daudz taukaudu, kas pasliktina limfas un venozo atteci organismā, var būt ļaundabīga audzēja veidošanās veicinošs faktors".

Par RSU video ciklu Vēzis tuvplānā

Lai paplašinātu Latvijas iedzīvotāju zināšanas par to, kā samazināt risku saslimt ar onkoloģiskajām slimībām, cik svarīga ir šo slimību agrīna diagnostika, kas nodrošina efektīvu ārstēšanos un labāku dzīves kvalitāti, 2017. gada februāra sākumā Rīgas Stradiņa universitāte sāka ekspertu video komentāru ciklu "Vēzis tuvplānā", ne tikai stāstot par jaunāko onkoloģisko slimību pētniecībā, diagnostikā un ārstēšana, bet arī atgādinot faktus, kas daudziem jau ir zināmi, taču ikdienā netiek ņemti vērā.

Par SIA MedVision

SIA "MedVision" ir Latvijā vienīgais diagnostikas centrs, kas specializējas onkoloģisko slimību attēldiagnostikā, izmantojot pozitronu emisijas tomogrāfijas/ datortomogrāfijas (PET/CT) tehnoloģiju. PET/CT metode ir viena no modernākajām un precīzākajām onkoloģisko saslimšanu diagnostikas metodēm pasaulē – onkoloģijā tai nav konkurentu, kas varētu ar līdzvērtīgu precizitāti noteikt audzēja stadiju, novērtēt audzēju dinamikā, laikus diagnosticēt recidīvu, noteikt terapijas efektivitāti un citus vēža ārstēšanā būtiskus faktorus. "MedVision" ir SIA "Nukleārās medicīnas centrs" meitasuzņēmums, kas dibināts 2016. gadā.

Papildu informācijai: