Pārlekt uz galveno saturu
Sports
Ziņas

No 10. līdz 14. martam notika Pasaules čempionāts uz airēšanas trenažieriem 1000 metru distancē, kurā piedalījās arī RSU studenti un darbinieki. Pasaules čempionāts vienlaicīgi notika daudzās valstīs, un sacensību rezultāti tika sūtīti un apkopoti Amerikas Savienotajās Valstīs. Čempionātā piedalījās lielākais dalībnieku skaits, kāds jebkad ir bijis airēšanas sporta vēsturē uz airēšanas trenažieriem, – vairāk nekā 4000 sportistu no vairāk nekā 50 valstīm.

PC-uz-airesanas-trenazieriem-03.2017-02-lead.jpgRSU komandas dalībnieces Renāte Līne (Latvijas Airēšanas federācijas prezidente) un Velga Gaļanska (Rehabilitācijas katedras lektore) Pasaules čempionātā izcīnīja 1. un 2. vietu savā vecuma grupā, kurā startēja 164 dalībnieces no 22 pasaules valstīm. Sportistes ar airēšanu nodarbojas jau daudzus gadus, bet pēdējo mēnešu laikā veica specializētas augstas intensitātes intervālu treniņu programmas tikai trīs reizes nedēļā. Abas sportistes sasniedza ļoti labus rezultātus un ievērojami laboja savus personiskos rekordus. Renāte Līne 1 km distanci veica 3 minūtēs 28 sekundēs, Velga Gaļanska – 3 minūtēs 35,6 sekundēs.

Ļoti labus rezultātus un personiskos rekordus sasniedza arī citi RSU komandas dalībnieki, bet līdz godalgotām vietām šoreiz nedaudz pietrūka: Inga Bēniņa (3 min. 37,9 sek.), Krista Krūmiņa (3 min. 43,6 sek.), Vita Antone (3 min. 48,3 sek.), Evita Bole (3 min. 52,8 sek.); Mārtiņš Markovs (2 min. 58,2 sek.), Mārtiņš Mellakauls (3 min. 1 sek.), Didzis Krogzems (3 min. 2,2 sek.), Kirils Jurševičs (3 min. 9,8 sek.).

Šajā čempionātā RSU komandai pievienojās arī augstas klases airētājs, Medicīnas fakultātes 4. kursa students Mārtiņš Pēterfelds, kurš ir piedalījies vairākos Pasaules čempionātos akadēmiskajā airēšanā un izcīnījis 3. vietu Pasaules junioru čempionātā. Viņš informēja, ka sportisti, gatavojoties Pasaules čempionātiem, parasti trenējas vismaz 3 līdz 5 stundas katru dienu. Mūsu sportisti trenējās pārsvarā līdz 3 stundām nedēļā ar precīzi aprēķinātiem un dozētiem augstas intensitātes intervālu treniņiem un specifiskiem spēka treniņiem.

PC-uz-airesanas-trenazieriem-03.2017-04-lead.jpgPasaules čempionātā piedalījās arī vairāki RSU spēcīgākie studenti, kuri regulāri nodarbojas ar sportu, bet kuriem pieredze uz airēšanas trenažieriem ir neliela: Uldis Spulle (3 min. 17,5 sek.), Toms Bondars (3 min. 32,9 sek.), Pāvels Fjodorovs (3. min. 36,2 sek.) un Valters Voronovičš (3 min. 39,7 sek.).

Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sporta un uztura katedras vadītājs asoc. prof. Voldemārs Arnis informēja, ka RSU komandas dalībnieki pēc panākumiem starptautiskajās airēšanas sacensībās Alfa 2017, kas notika 28. janvārī Tallinā, kur RSU komanda izcīnīja pirmo un otro vietu komandu cīņā, kā arī vairākas individuālās vietas, turpināja treniņus un gatavojās Pasaules čempionātam. Treniņos tika iekļauti dažādi augstas intensitātes intervālu treniņu dozējumi, kuru efektivitāte ir pierādīta daudzos zinātniskos pētījumos, kā arī efektīvi spēka treniņu un spēka izturības treniņu režīmi. Tāpat kā iepriekš, mūsu sportisti pārsvarā trenējās tikai trīs reizes nedēļā. Treniņu procesā uzmanība tika pievērsta arī veselīgam un pilnvērtīgam uzturam un uztura bagātinātājiem, kuru efektivitāti, balstoties uz zinātnisko literatūru, ir apkopojusi un izvērtējusi Sporta un uztura katedras lektore Māra Grundmane. Visi komandas dalībnieki, kuri regulāri vismaz trīs reizes nedēļā trenējās, ievērojami uzlaboja savus rezultātus un sasniedza jaunus personiskos rekordus dažāda garuma distancēs. Arī turpmāk ir paredzēts treniņus turpināt un aprobēt dažādus augstas intensitātes intervālu un spēka treniņa metodes, kā arī piedalīties dažāda līmeņa sacensībās.