Pārlekt uz galveno saturu
Atzinība
Studentiem

RSU Juridiskās fakultātes bakalaura studiju programmas Tiesību zinātne komanda Jaunā paaudze pieņēma šāgada pirmo izaicinājumu – Eiropas Tiesību studentu asociācijas Latvijā (ELSA Latvia) rīkoto administratīvo tiesību izspēli.

Kopumā vienpadsmit stundu garumā vairākās auditorijās un tiesas zālē norisinājās komandu spraigās cīņas ar tiesnešu komentāriem un piezīmēm. Sacensību norise bija iedalīta divos posmos – rakstiskajā daļā un mutiskajā daļā. Tika izstrādāts sacensību kāzuss, kurā formulēta konkrēta tiesiska problēma, dalībniekiem dodot iespēju kvalitatīvi argumentēt kā vienas, tā otras strīdā iesaistītās puses labā.

Šoreiz kāzuss bija veltīts dāvinājuma līguma un publisko tiesību līguma nošķiršanai strīdā starp pašvaldību un sabiedrību ar ierobežotu atbildību Labības apvienība, taču studentiem bija iespēja risināt arī citus administratīvo tiesību un procesa jautājumus.

Katra studentu komanda 2–3 dalībnieku sastāvā rakstiski formulēja savus argumentus par labu kā vienai, tā otrai pusei prasības pieteikuma un paskaidrojumu veidā un iesniedza šos darbus izspēļu organizatoriem, kuri tos nodeva vērtēšanai pieredzējušiem juristiem.

Tās komandas, kuras pēc rakstisko darbu novērtēšanas ieguva vislielāko punktu skaitu, tika izvirzītas izspēļu mutiskajai daļai. Izspēļu mutiskajā daļā studentiem argumentācija bija jāizklāsta tiesnešiem inscenēta tiesas procesa laikā gan no prasītāja, gan atbildētāja pozīcijām.

Izspēles mutiskā daļa risinājās 29. oktobrī. Pusfinālam kvalificējās četras no sešām komandām, savukārt fināls norisinājās Augstākās tiesas sēžu zālē. Šogad izspēles uzvaras laurus plūca Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes studenti. Sveicam balvu ieguvējus – bakalauru studiju programmas Tiesību zinātne trešā gada studentus Tomu Zariņu un Artjomu Volaščuku! Artjoms tika atzīts arī par labāko cīnītāju.

JF-jauna-paaudze-rsu-lead.jpg

Pateicamies dalībniekiem par to, ka viņi saspringtākajā studiju posmā atrada laiku un drosmi, lai piedalītos izspēlē. Paldies arī komandas trenerei Lidijai Rozentālei, lektorei un bakalauru studiju programmas Tiesību zinātne vadītājai, kura veltīja savu brīvo laiku, lai palīdzētu studentiem sagatavoties.

JF-jauna-paaudze-rozentale-rsu-lead.jpg

ELSA (European Law Students' Association) ir lielākā starptautiskā un politiski neatkarīgā tiesību studentu organizācija, kas apvieno vairāk nekā 42000 studentu visā Eiropā un veiksmīgi darbojas arī Latvijā. ELSA Latvia galvenās darbības nozares ir tiesas procesa izspēļu, studentu pētniecības darba un citu izglītojošu aktivitāšu organizēšana. Par ELSA biedru var kļūt ikviens tiesību zinātnes students vai jaunais jurists, kas vēlas papildināt savas studijās iegūtās zināšanas ar praktiskām iemaņām, kā arī iegūt plašu kontaktu loku Latvijā un ārzemēs.