Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Ar tēmu Miera dizains: antropoloģiskās perspektīvas (Designing Peace: Anthropological Perspectives) no 23. līdz 27. augustam Kuldīgas novada Pelčos norisināsies pēc kārtas jau ceturtā Baltijas Antropologu vasaras skola. Pasākums, kas tiek rīkots ik pārgadus, pulcēs sociālās antropoloģijas studentus, miera antropologus, pētniekus un aktīvistus gan no Baltijas, gan ASV, Tuvajiem Austrumiem un Balkāniem.

Tēmas izvēle nav nejauša. Miers tematiski Baltijas valstīs ir bijis trausls jautājums, kas līdz ar Krievijas ģeopolitiskajām ambīcijām tikai saasinājies. Runa ir ne vien par militāru rīcību, bet politisko un pilsonisko stabilitāti, sociālo modrību un iespējām tehnoloģiski stāties pretī, piemēram, kiberdraudiem. Tomēr Austrumu kaimiņš nav vienīgais drauds mieram un miermīlīgai līdzāspastāvēšanai. Politiskā nestabilitāte un nedrošība ir būtiska tēma, arī paraugoties globāli. Eiropā, Tuvajos Austrumos un ASV zeļ galēji labējais populisms, kas var tikt skatīts kā sabiedrības atbilde starptautiskām bailēm, nedrošībai, neprognozējamām izmaiņām sociālajā struktūrā, kā arī ekonomikas recesijai.

Baltijas Antropologu vasaras skolas mērķis ir izvērtēt dažādu kultūru pieredzes, meklējot veidus, kā mierpilni un pragmatiski sadzīvot ar šiem jaunajiem apstākļiem. Pasākuma dalībnieki iztirzās, kādi ir resursi un iespējamie scenāriji miera veidošanai, pievēršoties jautājumam par to, kādu fizisko un sociālo vidi jāveido, kādas institucionālās inovācijas nepieciešamas, lai panāktu mierpilnu un uz sadarbību vērstu sabiedrību. Kā ierasts, studentu sesijās tiks prezentēti labākie pētniecības darbi, kas kalpos gan paveiktā analīzei, gan iedvesmai turpmākiem, iespējams, kopīgiem pētniecības projektiem.

Pasākuma galveno vieslekciju Jaunās miera paradigmas: no kara sistēmas uz miera sistēmusniegs Duglass Frajs (Douglas P. Fry) ASV viesprofesors no Alabamas Universitātes Birmingemā (University of Alabama at Birmingham). Pētnieka redzeslokā ir dažādu sabiedrību radīti mehānismi miera uzturēšanai un konfliktu risināšanai. Frajs redz cilvēku kā miermīlīgu būtni, tam apstiprinājumu meklējot gan dzīvnieku pasaulē, gan pētot mūsu senču un mūsdienu miermīlīgās sabiedrības.

Vasaras skolu organizē RSU maģistra studiju programmas Sociālā antropoloģija absolventi Anna Žabicka, Daina Bērziņa, Liene Millere, Matīss Šteinerts, Silva Suhaņenkova. Šogad vasaras skolu finansiāli atbalsta Kathrin W Davis Foundation "Project for Peace", un, kā norāda Anna Žabicka, pateicoties šim atbalstam, pirmoreiz pasākuma vēsturē vasaras skolai ir tik gara, izvērsta un starptautisku ekspertu bagāta programma.

Papildu informācijai: