Pārlekt uz galveno saturu
Atzinība
Intervijas
Studentiem
Ziņas

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) 65 gadu jubilejas Senāta svinīgajā sēdē, kas notika 18. septembrī, tika pasniegti Ministru kabineta, Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas atzinības un pateicības raksti RSU docētājiem, kā arī vadības un administrācijas pārstāvjiem.

guntis-bahs-rsu_65_sede-lead.jpgMedicīnas fakultātes dekānam un profesoram Guntim Baham (redzams foto kreisajā pusē) tika pasniegts Veselības ministrijas atzinības raksts – par studiju programmas Medicīna sekmīgu vadīšanu, tās satura pilnveidošanu un medicīnas izglītības kvalitātes veicināšanu.

Kuri ir nozīmīgākie darbi, ko līdz šim esat paveicis savā amatā, vairojot RSU sasniegumus? 

Medicīnas fakultāte ir Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lielākā akadēmiskā struktūrvienība ar vissenāko vēsturi universitātē, iespaidīgu studējošo un absolventu skaitu, daudzām spilgtām personībām, ļoti izteiktu atpazīstamību Latvijas sabiedrībā un tradīciju pamatīgumu. Tradīcijas un akadēmiskais konservatīvisms stabilizē fakultātes dzīvi un ļauj nesāpīgāk pārvarēt, piemēram, ekonomiskās grūtības, valsts demogrāfiskās situācijas iespaidu un daudzu citu procesu un lēmumu ne vienmēr pozitīvo ietekmi.

Tajā pašā laikā mūsdienu dzīves temps un RSU Medicīnas fakultātes darbība vienotā un starptautiskā augstākās izglītības telpā diktē savas prasības. Par vienu no saviem virsuzdevumiem fakultātes darbā esmu uzskatījis šo divu atšķirīgo pieeju – akadēmiskā pamatīguma un straujas modernizācijas – komplimentāru saliedēšanu vienotā sistēmā. Man šķiet, ka fakultātes kolēģi ir pieņēmuši un atbalstījuši šo mērķi kā savu, tāpēc dažu gadu laikā Medicīnas fakultātē īstenotās studiju programmas no bijušās PSRS teritorijā apstiprinātām un Rīgas Medicīnas institūtā (tagad – RSU) realizētām programmām ir pārtapušas par Eiropas un pasaules kopējās augstākās medicīniskās izglītības atzītām programmām, uz kurām ir konkurss arī Rietumeiropas studētgribētāju vidū.

Uzsvēršu, ka šis fakultātes panākums ir kļuvis iespējams gan RSU vadības skaidras un konsekventas attīstības politikas, gan fakultātes studējošo un docētāju attīstību virzošu kopēju pūļu rezultātā.

Ko plānojat paveikt tuvākajā laikā RSU attīstības veicināšanai?

Mēdz teikt, ka Rīga vēl nav gatava. Domāju, ka RSU Medicīnas fakultātes īstenotās studiju programmas ir tikpat lielā mērā pilnveidē esošas kā mūsu pilsēta, valsts un izglītības joma pasaulē. Mūsu fakultāte var, un tā turpinās attīstību. Mēs vēlamies kļūt par neapšaubāmi galveno ārsta izglītības pīlāru Latvijā, kura stiprās puses ir cieņa pret akadēmiskām, pārbaudītām vērtībām un dinamiski, laikmetīgi, racionāli risinājumi šo vērtību izmantošanai praksē – nodarbībās, lekcijās, klīnikās un auditorijās.

Vistuvākajā laikā mums ir jāattīsta programmas atsevišķo kursu saturiskā harmonizācija savā starpā, ko veicināsim ar IT risinājumu atbalstu un kura ļaus labāk parādīt visas programmas monolīto uzbūvi. Mēs esam sākuši un turpināsim zināšanu pārbaužu standartizāciju un objektīvi strukturētu pieejas ieviešanu visos programmas kursos. Veicināsim kopdarbu ar studējošiem, kuri nav un nevar būt universitātes klienti, bet ir un būs mūsu darbabiedri.

Fakultātes sarakstā ir daudzi citi darbi, kuru īstenošanās būs iespējama tikai visas RSU Medicīnas fakultātes saimes kopdarbībā.

Kāpēc, jūsuprāt, Rīgas Stradiņa universitāte ir labākā universitāte Latvijā?

RSU mērķis ir labāka vide visiem tās iemītniekiem un prieka gūšana par attīstībā sasniegtiem pilnveidojumiem. Šī formula stiprina piederības sajūtu RSU un prieku būt draugu, domubiedru un kolēģu vidū.