Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Ints Zeidlers stāsta par masāžas ietekmi uz cilvēka veselību un aicina izmantot sertificētu masieru pakalpojumus, lai nenodarītu kaitējumu savai veselībai.

"Masāža radusies ļoti sen. Pirmās rakstītās ziņas liecina, ka masieru skolas Senajā Ķīnā bijušas jau pirms 4000 gadu. Tur ārsti praktizējuši masāžu un ļāvuši atgūt jaunību. Pēc tam masāža izplatījās Indijā, Senajā Ēģiptē, Grieķijā, Romas impērijā un beidzot nonāca pie mums," par masāžas vēsturi stāsta asociētais profesors Ints Zeidlers.

"Parasti masāžu izmanto tie, kam ir kāda slimība, taču, ja cilvēks ir apzinīgs, viņš pie masiera iet profilaktiski – lai neslimotu. Masāžai ir fizioloģiska iedarbība – tā uzlabo asinsriti un vielmaiņu, no organisma palīdz izvadīt vielmaiņas galaproduktus un normalizē orgānu darbību."

Mūsdienās ārstnieciskajā masāžā izmanto piecas paņēmienu grupas:

Ar glaudīšanu var nomierināt vai uzbudināt. Glaudīšana iedarbojas uz ādu, veicina limfas plūsmu un līdz ar to mazina tūsku.

Berzēšana ir visspēcīgākā no visām grupām, jo iedarbojas ne tikai uz ādu, bet arī uz dziļākajiem slāņiem. Tā ir galvenā paņēmienu grupa, kas iedarbojas uz locītavām un palīdz rehabilitācijas procesā pēc traumām un pret dažādām vecuma kaitēm – osteohondrozi, spondilozi, hronisko artrītu u. c.

Mīcīšana – kad tiek izmīcīti muskuļi. To sauc par pasīvo muskuļu vingrināšanu, kas līdzvērtīga sporta nodarbībai. Mīcot no muskuļiem tiek izvadīta pienskābe un citas organiskās skābes, kas veidojas kā vielmaiņas gala produkts un starpprodukts. Kad muskulis pēc darba ir noguris, tur ir daudz šo produktu, kuri jāizvada. Ja muskuļi netiek masēti, šo blakusproduktu izvadīšana notiek lēnāk.

Pēdējās divas grupas ir dauzīšana un vibrācijas. Ar tām iedarbojas visdziļāk uz iekšķīgiem orgāniem – tiek stimulēta un normalizēta iekšķīgo orgānu darbība.

Ints Zeidlers, kas ilgus gadus ir sniedzis masāžas pakalpojumus, lasa lekcijas un vada nodarbības Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes studentiem, uzsver, ka "masierim jābūt labestīgam, humānam un jāgrib palīdzēt otram cilvēkam, tad arī masāžas rezultāts ir labs". Masiera darbībām jābūt patīkamām. Ja tā nav, vēlams doties pie cita masiera. Noderīga ir radu un draugu pieredze masiera izvēlē.

Profesors ikvienam, kas grasās doties pie masiera, vispirms iesaka vērsties pie ģimenes ārsta, kas pateiks, vai jūs drīkst masēt, un aicina izmantot sertificēta masiera pakalpojumus, jo tad var būt drošs, ka nekāds kaitējums veselībai netiks nodarīts.

Papildu informācijai: