Pārlekt uz galveno saturu
Ziņas

Otrdien, 9. maijā, Ministru kabinets pieņēma zināšanai konceptuālo ziņojumu par nepieciešamību pilnveidot sertifikācijas kārtību zobārstniecības studentiem no ārvalstīm un atbalstīja ziņojumā ietverto Veselības ministrijas (VM) izvēlēto variantu, kā uzlabot sertifikācijas kārtību zobārstniecības studentiem no ārvalstīm (pieejams šeit). Līdz ar to tika panākts būtisks progress Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) virzītajā jautājumā par zobārstniecības studentu sertifikācijas sakārtošanu atbilstoši situācijai Eiropas Savienībā.

Plānots, ka turpmāk valsts valodas zināšanas netiks prasītas tiem studentiem, kuri pēc studijām plāno atgriezties savā izcelsmes zemē un strādāt tur, savukārt tad, ja persona vēlēsies strādāt Latvijā, valsts valoda būs jāzina.

Vienlaikus valdība nolēma, ka VM konceptuālajā ziņojumā ietvertā risinājuma ieviešanai nepieciešamie normatīvie akti jāizstrādā trīs mēnešu laikā, nevis līdz 2018. gada 1. janvārim, kā tas sākotnēji bija paredzēts.

VM piedāvājums paredz veikt grozījumus vairākos noteikumos, tostarp svītrot punktus, kas nosaka nepieciešamību sertifikācijas procesā apliecināt valsts valodas zināšanas C1 (augstākajā) līmenī (dzimtās valodas līmenis).

Liels atbalsts šā lēmuma pieņemšanā bija vairāk nekā 900 RSU studentu parakstītajai oficiālajai vēstulei valdībai, kas lasāma šeit, kā arī izpratne, kas nāca no Ministru prezidenta Māra Kučinska un veselības ministres Andas Čakšas puses.

Iepazīties ar Ministru kabineta sēdi, kurā uzstājās RSU vadības un RSU Studējošo pašpārvaldes pārstāvji un tika lemts par zobārstniecības sertifikāciju, var Ministru kabineta YouTube profilā šeit (sākot no 20. min.).