Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Piektdien, 27. jūnijā,  Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts (RSU SI) atzīmēs 20. gadadienu. Par godu jubilejai šajā dienā SI rīko zinātnisko konferenci „Zobārstniecības izglītība, zinātne un prakse neatkarīgajā Latvijā (1994–2014)”, aptverot visas tā galvenās darbības sfēras un piedāvājot visu vadošo pētnieku referātus.

Saskaņā ar konferences programmu četrās sēdēs 18 dalībnieki prezentēs 12 referātus, kā arī stendos tiks prezentēti 57 stenda referāti par Latvijā un pasaulē būtiskākajām aktualitātēm zobārstniecībā, zobu ārstēšanas profilaksē, kā arī mutes, sejas un žokļu ķirurģijā.

Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts tika dibināts 1994. gada 1. jūlijā, pamatojoties uz Latvijas Republikas Labklājības ministrijas 22.04.1994. gada rīkojumu Nr. 74 „Par Latvijas Medicīnas akadēmijas Stomatoloģijas klīnikas ar poliklīniku pārveidošanu”, reorganizējot Latvijas Medicīnas akadēmijas Stomatoloģijas klīniku ar poliklīniku. Uz tās bāzes izveidoja Latvijas Medicīnas akadēmijas Stomatoloģijas institūtu un Valsts Zobārstniecības centru. Kopš tā laika SI izaudzis par vadošo universitātes stomatoloģijas ārstniecības un pētniecības centru Baltijā. Faktiski, 1994. gadā notika vēsturiska pirmskara Zobārstniecības institūta atjaunošana, kas bija dibināts vēl 1920.gadā.

Savukārt kopš 2003. gada Stomatoloģijas institūts ir arī Edinburgas Karaliskās koledžas eksaminācijas centrs.

Stomatoloģijas institūta valdes priekšsēdētāja Ilga Urtāne: „Man ir liels gandarījums, ka Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts tā pastāvēšanas divdesmit gados no republikas mēroga poliklīnikas ir izaudzis par Baltijas vadošo stomatoloģijas centru, kurā tiek sagatavoti teju 20 Eiropas un citu pasaules valstu topošie zobārsti un sejas ķirurgi. Pašlaik institūts ir arī viens no sekmīgākajiem paraugiem, kā vienuviet apvienota zobārstniecības teorētiskā un praktiskā apmācība. Institūta piederība universitātei laika gaitā ir tikai paplašinājusi tā iespējas kvalitatīvas izglītības nodrošināšanai stomatoloģijā.”

Institūts pēdējos gados ir strauji attīstījies. To apkalpoto pacientu skaits pēdējo desmit gadu laikā ir audzis par 50 procentiem, no 193 pacientiem dienā (2004. gadā) izaugot līdz 288 (2013. gadā). Audzis arī SI speciālistu skaits. Vēl 1994. gadā tajā strādāja 208, bet pašlaik – 294. Sekmīgas saimnieciskās darbības rezultātā institūta apgrozījums pēdējo piecu gadu laikā ir pieaudzis astoņas reizes. 1999. gadā tā apgrozījums bija 1,12 miljoni eiro, bet 2013.gadā – 8,42 miljoni eiro.

Pašlaik Stomatoloģijas institūts realizē četrus galvenos uzdevumus. Pirmkārt, tas veic RSU studentu un rezidentu teorētisko un praktisko apmācību zobārstniecības specialitātēs. Otrkārt, tā ir vispārējās zobārstniecības un zobārstniecības speciālistu pēcdiploma apmācība. Treškārt, Veselības ministrijas apstiprināto veselības aprūpes programmu izpilde zobārstniecības specialitātēs un sejas, žokļu ķirurģijā. Ceturtkārt, maksas konsultatīvās un ārstnieciskās palīdzības sniegšana vispārējā zobārstniecībā un tās specialitātēs.

Nākotnē institūts plāno vēl vairāk paplašināt zinātnisko darbību, jaunas diagnostikas un ārstēšanas metodes.

Papildu informācijai: