Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Studenti un sabiedrība uzskata, ka atbildīgs par studiju izvēli ir pats jaunietis, liecina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un sabiedriskās domas pētījumu centra „SKDS” kopīgi veiktais pētījums.

Publiskajā telpā ne vienreiz vien ir izskanējis, ka daudzi jaunieši izvēlas studēt jomās, kurās nākotnē varētu būt grūti atrast darbu, savukārt jomas, kuras nākotnē varētu būt perspektīvas, studēt gribētāju vidū bieži vien nav populāras. RSU sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru „SKDS” veikusi pētījumu, jautājot, ko sabiedrība un bakalaura studiju programmu studenti uzskata par visvairāk atbildīgu jaunieša studiju izvēlē – pašu jaunieti, valdību, jaunieša vecākus, augstskolu vai pamatskolu un vidusskolu.

Pētījums liecina, ka studenti un sabiedrība par visvairāk atbildīgu studiju izvēlē atzīst pašu jaunieti. To norādījuši 60% iedzīvotāju, bet studējošo vidū – pat 80%. Kā otrs svarīgākais atbildīgais visbiežāk norādīta valdība, jo tā veido augstākās izglītības politiku – tā sabiedrības aptaujā kā svarīga lēmuma ietekmētāja minēta 50% gadījumu, bet studentu vidū to par svarīgu atzīst 38%.

Atšķirības starp studējošajiem un sabiedrību kopumā parādās vecāku un augstskolas atbildības izvērtēšanā. Sabiedrība 3.vietā ar 35% minējusi jauniešu vecākus, bet 4.vietā – augstskolu (31%). Savukārt jaunieši 3.vietā norādījuši augstskolu (32%), bet 4.vietā – vecākus (31,5%). Kā pēdējais svarīgākais faktors minēts pamatskolas un vidusskolas. Tās par atbildīgām minējuši vidēji 18% abās aptaujas grupās.

RSU rektors Jānis Gardovskis: „Jauniešu atzīšana par atbildīgiem studiju izvēlē apliecina viņu un vecāku savstarpējo uzticību, kā arī to, ka jaunieši apzinās savu lomu lēmuma pieņemšanā par studijām un darba iespējām nākotnē. Jau tradicionāli augstu tiek vērtēta valdības atbildība visā, kas notiek ar indivīdu, tai skaitā studiju izvēlē. Neskatoties uz to, ka valsts var noteikt no valsts budžeta finansēto studiju vietas un jomas, jauniešiem vairāk jāapzinās savas izvēles nozīmīgums, jo studiju izvēle ietekmē visu turpmāko dzīvi. Pamatskolas un vidusskolas zemā ietekme raksturo to, ka lēmumu par studiju izvēli nosaka ne tikai iegūstamās zināšanas, bet arī jauniešu priekšstati par iegūstamajām prasmēm, karjeras tempu un profesijas atalgojumu. Skolas ietekmei tomēr vajadzētu būt augstākai, jo, piemēram, tieši vidusskolā iegūtās zināšanas un eksāmenu atzīmes nosaka, kurā augstskolā jaunietis spēs iestāties un ar kādu atdevi studēs. Bieži tieši centīgākie studijās bez problēmām ātri atrod darbu.”

Kopumā aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 iedzīvotāju un tikpat jau esošie bakalaura līmeņa studenti.

Papildu informācijai: