Pārlekt uz galveno saturu
Intervijas
Studentiem

Katrīna Priede ir Medicīnas fakultātes 4. kursa studente un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Studējošo pašpārvaldes akadēmiskā virziena vadītāja, taču 2014. gada 1. janvārī viņa sāks veikt RSU Studējošo pašpārvaldes priekšsēdētājas pienākumus. To par emocionāli smagu, taču krāsainu darbu uzskata Eiropas studiju fakultātes 1. kursa studente Alise Krauja, kas šajā amatā ir teju gadu, bet pašpārvaldē darbojas jau trīs gadus.

Studējošo pašpārvalde, ko Alise salīdzina ar tiltu starp studentiem un universitāti, ir studentu vēlēta neatkarīga institūcija RSU studējošo tiesību un interešu pārstāvniecībai. 27. novembrī notika pašpārvaldes jaunās Padomes pirmā sēde, kurā norisinājās priekšsēdētāja vēlēšanas, un par Alises pēcteci tika ievēlēta Katrīna, kas pašpārvaldē darbojas otro gadu.

sp-vaditajas-krauja-priede2-lead.jpg

No kreisās: Alise Krauja un Katrīna Priede

Jautāta par saviem pienākumiem priekšsēdētājas amatā, Alise atbild, ka „tas ir ļoti krāsains darbs. 60 procenti no manas darba dienas aizņem tā sauktais krīzes menedžments, kad jārisina dažādi jautājumi un problēmas. Priekšsēdētājs ir tas, kurš palīdz saprast, vai, ko un kāpēc mēs darām. Tas arī ir galvenais šā amata pienākums – darba organizēšana stratēģiskā līmenī. Organizācijai jāsaprot, kur tā dodas, kāds ir tās darbības plāns, vīzija, mērķi, un studējošajiem ir jāparāda, ka ir iespējams sasniegt rezultātu. Turklāt man jānodrošina apstākļi, lai būtu iespējams izvirzītos mērķus sasniegt.”

Ņemot vērā gūto pieredzi šajā gadā, viņa uzskata, ka galvenais, kas nepieciešams, lai kļūtu par Studējošo pašpārvaldes priekšsēdētāju, ir divi nosacījumi – "jābūt atvērtam prātam, t. i., vienmēr jāprot saskatīt risinājumu, un jāmīl RSU. Ja pašam nav pārliecības, ka es daru visu, lai šeit būtu arvien labāk, tad nekas nesanāks".

Darbojoties priekšsēdētājas amatā, Alise beidzot ir apjautusi, ko nozīmē studēt un kāpēc ir tik svarīgi, ka students ir personāls, nevis klients. "Ir būtiski pašam iesaistīties. Universitāte nav firma, kas tev no kataloga pievedīs gatavu preci uz mājām. Ja tu vēlies kaut ko kvalitatīvu, tad ir jāiet un jāprasa, jo tikai kopdarbā kas tāds var rasties."

Alises vadībā 2013. gadā Studējošo pašpārvalde paveikusi daudz, taču būtiskākais, pēc viņas domām, ir studiju gadu vecāko sistēmas nostiprināšana, kā arī padziļinātāka izpratne par to, kādu RSU students vēlas redzēt savu interešu pārstāvniecību, un jaunā vēlēšanu sistēma (padomes mandāti sadalīti proporcionāli studējošo skaitam katrā fakultātē, un studenti vēlēšanās drīkst balsot tikai par savas fakultātes pārstāvjiem).

Aktuālākie jautājumi, kas pašlaik tiek risināti Studējošo pašpārvaldē, ir studējošo Ziemassvētku masku balles organizēšana un jaunās Valdes sagatavošana darbam – norit tā sauktais pārejas mēnesis, kad iepriekšējās Valdes locekļi nodod iesāktos darbus un pastāsta par savu pieredzi jaunajai Valdei.

Līdz šim Katrīna pašpārvaldē, būdama akadēmiskā virziena vadītāja, bija atbildīga par visu, kas saistīts ar studiju procesu, sākot ar studentu dažādu studiju problēmu risināšanu un beidzot ar studiju gadu vecāko vēlēšanām. Viņa domā, ka jaunais amats "ir milzīga atbildība. Turklāt ir jāsaprot, kas ir un ko dara Studējošo pašpārvalde, un jābūt pārliecinātam, ka tu spēj vadīt šo institūciju."

"Man ir pārliecība, ka Katrīnai viss izdosies. Es biju priecīga, kad uzzināju, ka viņa kandidēs priekšsēdētāja amatam," iestarpina Alise.

Pirmais darbs, ko jaunajā amatā Katrīna ieplānojusi paveikt, ir izveidot funkcionālu komandu, t. i., Valdi. Šis darbs sevī ietver 2014. gada darba plāna izstrādi un saskaņošanu.

RSU Studējošo pašpārvaldes simbols kopš 2004. gada ir zirgs. Nākamais – 2014. – pēc Austrumu kalendāra ir Zirga gads. Alise paredz, ka šis gads Studējošo pašpārvaldē būs „tradīciju turpināšana ar jaunām un svaigām rozīnītēm. Kūka būs tā pati, tikai glazūra pamainīsies. Tā ir tāda laba sajūta, kad zini, ka esam uz pareizā ceļa.” Katrīna viņas viedoklim piekrīt, papildinot, ka nākamais noteikti būs "kvalitatīvs un raibs gads".

Katrīna Priede, RSU Studējošo pašpārvaldes priekšsēdētāja būs, sākot ar 2014. gada 1. janvāri

Alise Krauja, RSU Studējošo pašpārvaldes priekšsēdētāja kopš 2013. gada 1. janvāra

Es esmu jauna, uzņēmīga un sabiedriski aktīva studente, kas domā ilgtermiņā.Es esmu caurcaurēm students.
Rīgas Stradiņa universitāte ir mūsu universitāte. Tā ir universitāte, kurā es redzu spožu potenciālu.Rīgas Stradiņa universitāte ir vieta, kas pulcē fantastiskus jauniešus.
RSU Studējošo pašpārvaldē es darbojos tāpēc, ka man rūp tas, kas ikdienā skar studentus, ticot, ka, kopā strādājot visiem – studentiem, pašpārvaldei un administrācijai –, mums ir lieliskas iespējas padarīt pašu ikdienu, vidi un studiju procesu labāku. Studējošo pašpārvalde ir izaicinājums!RSU Studējošo pašpārvaldē es darbojos tāpēc, ka man vienmēr vajag, lai ir labāk.
Pēc 10 gadiem es darīšu lielas, labas lietas!Pēc 10 gadiem es turpināšu darīt lietas tā, lai ir labāk.
Bērnībā es dzīvoju pilnīgi bezrūpīgu maza bērna dzīvi, ko šobrīd ļoti novērtēju. Nu, un vēlējos kļūt, protams, par juristi.Bērnībā es priecājos par jūru Kolkā.
Dzīve ir pilna ar ļoti daudz iespējām. Jāprot tikai izmantot! Dzīve ir svarīga.  
Grāmata, ko es vēlreiz gribētu izlasīt, ir Miguel Ruiz "The Mastery of Love". Tā nav parastā, kārtējā klišejiskā grāmata par mīlestību starp diviem cilvēkiem. Tā ir grāmata par mīlestību starp cilvēku un dzīvi.Grāmata, ko es gribētu izlasīt, ir The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference by Malcolm Gladwell.
Alise Krauja ir draugs, kas mani ir iedvesmojis darīt to, ko šobrīd daru!Katrīna Priede ir, nešaubīgi, pārmaiņu vadītājs. Labu un vajadzīgu pārmaiņu.

 

Par RSU Studējošo pašpārvaldi

Studējošo pašpārvalde (SP), kurā var darboties ikviens students, sastāv no aktīvistiem, padomes un valdes. Padomē darbojas 45 biedri, kurus uz gadu ievēl RSU studējošie. Padome ir augstākā Studējošo pašpārvaldes lēmējinstitūcija. SP valdē darbojas astoņi valdes locekļi, trīs vietnieki un priekšsēdētājs. Valdi uz gadu ievēl padomes biedri, ņemot vērā atsūtītos pieteikumus uz valdes amatiem. Valdei pieder galvenā RSU SP izpildvaras funkcija.