Pārlekt uz galveno saturu
Konferences, semināri
Pētniecība
Studentiem
Ziņas

10. un 11. aprīlī notiks Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) zinātniskā konference. Tās darbs noritēs astoņās sekcijās, kurās tiks prezentēti pašmāju un citu valstu pētnieku zinātniskie referāti par Latvijā un pasaulē aktuālām problēmām sabiedrībā un novitātēm zinātnē.

"Kā teicis Aksels Munte, "zināšanas var iemācīties no citiem, gudrība jāmācās pašiem". Tas lieliski raksturo to, ko katram no mums dod šī aizraušanās ar zinātni, ar pētniecību gan studiju laikā, gan akadēmiskā personāla karjeras laikā. Varam lepoties ar savu akadēmisko personālu, jo pētnieciskā darbība notiek visos Rīgas Stradiņa universitātes prioritārajos zinātnes virzienos,” tuvojoties konferencei, uzsver RSU zinātņu prorektore prof. Iveta Ozolanta.

2013zinkonf-16-Iveta-Ozolanta-rsu-lead.jpg

RSU zinātņu prorektore prof. Iveta Ozolanta uzstājas aulā 2013. gada RSU zinātniskās konferences atklāšanā.

Konferencē izvērtēšanai tiks piedāvāti 460 zinātniskie darbi, ko izstrādājuši 944 autori, ņemot vērā Rīgas Stradiņa universitātes zinātniskās prioritātes:

  • bioloģisko novecošanās procesu faktori un dzīves kvalitāte Latvijas populācijā,
  • Latvijas iedzīvotāju veselību apdraudošo eksogēno un endogēno faktoru izpēte,
  • infekcijas aģentu loma aktuālu infekciju izcelsmē un norisē mūsdienu skatījumā Latvijā,
  • bērnu mirstību un invaliditāti izraisošo faktoru izpēte,
  • ļaundabīgo audzēju klīnisko un molekulāro īpatnību izpēte agrīnas diagnostikas un ārstēšanas stratēģijas uzlabošanai,
  • sejas žokļu deformāciju (anomāliju) imūnhistoķīmiskie, radioloģiskie un klīniskie pētījumi,
  • veselības traucējumu radīto funkcionālo ierobežojumu klīniskā epidemioloģija Latvijā,
  • politiskās, ekonomiskās, sociālās un tiesiskās sistēmas transformācija Latvijā un pasaulē.

RSU zinātniskā konference ir centrālais medicīnas zinātnes notikums Latvijā, kuru pārspēj vienīgi Pasaules latviešu ārstu kongress reizi četros gados. Atbilstoši lielajam iesniegto darbu skaitam un plašajai interesei konference kopš 2010. gada tiek rīkota divas dienas. Šogad konference notiks jau trīspadsmito reizi.

Konferencē piedalīsies pētnieki no Latvijas, Itālijas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Vācijas, Norvēģijas un Krievijas.

zinkonf42-2013-rsu-lead.jpg

Konferenci ceturtdien, 10. aprīlī, pulksten 10.00 RSU aulā atklās RSU rektors prof. Jānis Gardovskis un zinātņu prorektore prof. Iveta Ozolanta. Pēc oficiālās atklāšanas RSU aulā ar referātu Kas traucē sasniegt terapijas mērķus? Vai zināt un ticēt uzstāsies RSU profesors Aivars Lejnieks. RSU asoc. prof. Kristīne Mārtinsone lasīs referātu Mākslas terapija veselības aprūpē, bet asoc. prof. Uldis Ķinis – Kiberapdraudējums: realitāte vai mīts.

Pēc konferences atklāšanas sekos darbs astoņās sekcijās.

Konferencē piedalīsies Rīgas Medicīnas institūta (tagad – Rīgas Stradiņa universitāte) pirmā direktora Ernesta Burtnieka (1898 – 1958) mazmazdēls Romāns Burtnieks (dzimis 1988. gadā) no Sanktpēterburgas (Krievija), kas rezidentūrā specializējas arodslimībās. Viņš kopā ar RSU Medicīnas vēstures institūta docenti Maiju Pozemkovsku izstrādājis referātu Pirmais Rīgas Medicīnas institūta rektors, ko būs iespējams noklausīties 10. aprīlī sekcijā Medicīnas vēsture.

Paralēli darbam sekcijās RSU foajē būs iespēja aplūkot stenda referātus – zinātnieki savus pētījumus prezentē vizuāli plakāta formā un atbild uz interesentu jautājumiem.