Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Darbiniekiem

Tradicionālajā Zinātnieku naktī, kuras tēma šogad ir Kristāli, 26. septembrī no pulksten 18.00 līdz 22.00 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) centrālajā ēkā (Dzirciema ielā 16) un RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedrā (Kapseļu ielā 23) zinātnieki un studenti ikvienu aicinās piedalīties eksperimentos un erudīcijas spēlēs ar balvām, dodot iespēju paplašināt savas zināšanas par kristāliem cilvēka organismā un vidē.

Pasākumi Rīgas Stradiņa universitātes centrālajā ēkā, Dzirciema ielā 16, Rīgā

  • Sāls kristālu nozīme ūdens vadīšanā. Cilvēka organismā ļoti liela nozīme ir ūdenim, kura sastāvā ir dažādas vielas, tai skaitā kristāli – sāļi. Eksperimentos pasākuma apmeklētājiem būs iespēja pārliecināties, kā sāls kristāli ietekmē ūdens pārvietošanu mūsu šūnās, piegādājot dzīvībai nepieciešamās vielas un izvadot lieko.

  • DNS – šūnas kristāls? Dzīvība nav iespējama bez ģenētiskās informācijas – DNS. Kur to atrast? Dzīviem organismiem DNS ir paslēpts šūnās. Mēģināsim pie tā tikt. Tieši pateicoties sāls kristāliem, mūsu DNS kļūst redzams. Nāc un ieraugi to!

  • Kristāli augos. Vai zināji, ka vairākos augos un dārzeņos ir neskaitāmi daudz kristālu, kas viedo visneiedomājamākās formas, piemēram, izskatās kā adata. Eksperiments parādīs kristālu daudzveidību ikdienā bieži izmantojamā dārzenī sīpolā un ne tikai.

  • Ķīmiķu dārzs. Kristāli aug līdzīgi kokam, veidojot krāšņu krāsu gammu. Ikvienam apmeklētājam būs iespēja izaudzēt pašam savu kristālu dārzu, ko ņemt līdzi mājās par piemiņu.

  • Kristāli tavā pulsā. Aktivitātes par mūsu ķermeņa fiziku. Kā kristāli ietekmē mūsu asinsspiedienu un sirdsdarbību. Aktivitāšu laikā apmeklētājiem būs iespēja noskaidrot savu asinsspiedienu un pulsu, kā arī uzzināt, ko rāda elektrokardiogramma un vai kristālu daudzums mūsu asinīs ietekmē tās formu.

  • Kristāliskie zobi. Visiem Zinātnieku nakts apmeklētājiem būs atvērta RSU Stomatoloģijas fakultātes mācību bāze ar kompjuterizētiem 3D simulatoriem, iepazīstot zobārsta ikdienu un zobu kristālisko dabu.

  • Kristāli tavā uzturā. Uztura speciālisti apmeklētājus iepazīstinās ar sāls un citu uztura vielu, kas satur kristālus, ietekmi uz organismu, tā svaru un enerģiju.

Aktivitātes RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedrā, Kapseļu ielā 23, Rīgā

  • Apziņas kristāli. Zinātnieku nakts apmeklētājiem būs iespēja atklāt savas personības un emocionālā stāvokļa īpatnības, kā arī piedalīties maģiskās domāšanas eksperimentā.

26. septembrī dažādi Zinātnieku nakts pasākumi vienlaikus notiks Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā, Salaspilī un Liepājā. Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas šogad notiek 24 Eiropas valstīs un 300 pilsētās. Pasākums Latvijā noritēs jau astoto gadu.

zinatnieku_nakts_2014_kristali-lead.jpg