Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Sākot ar 2015. gada pavasara semestri, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāji ir sākuši izmantot turnitin antiplaģiātisma un darbu elektronisko labošanas un vērtēšanas sistēmu, kas savā pakalpojumu sfērā tiek uzskatīta par šobrīd modernāko pasaulē.

Šobrīd notiek RSU docētāju apmācība sistēmas izmantošanā un tās tālāka integrācija RSU informācijas tehnoloģiju sistēmā. Turnitin rīks jau šobrīd ir pilnībā integrēts RSU e-studiju sistēmā un nodrošina pilnu darbu iesniegšanas, labošanas, satura oriģinalitātes (plaģiātisma) noteikšanas un iesniegto darbu atpakaļ atgriešanas pakalpojumu.

Turnitin ir pasaulē vadošais rakstu darbu labošanas un plaģiātisma novēršanas rīks, ko ik dienas lieto miljoniem studentu un akadēmisko darbinieku visā pasaulē. Turnitin piedāvā divas galvenās platformas: pirmkārt, Originality Check – platforma, kas automātiski pārbauda, par cik procentiem darbā ir neoriģināls saturs (plaģiāts), otrkārt, GradeMark+ETS & QuickMark – platforma, kas ļauj elektroniski labot iesniegtos darbus, kas būtiski paātrina, kā arī uzlabo darbu labošanas kvalitāti.

RSU stratēģiskais mērķis ir piedāvāt augstākās kvalitātes studiju programmas, kas nav iedomājamas bez atbilstoša līmeņa akadēmiskajiem darbiem. Tādēļ RSU jau bija pievienojusies arī vienotajai starpaugstskolu datorizētajai plaģiāta kontroles sistēmai, lai atvieglotu docētāju darbu studiju kvalitātes nodrošināšanā un palīdzētu meklēt neoriģinālu saturu studentu noslēgumu darbos.

Vairumā gadījumu studenti pieļauj plaģiātu savos darbos nevis ļaunprātīgi, bet tādēļ, ka viņiem nav pietiekamas izpratnes par atsauču lietošanu vai intelektuālā īpašuma nozīmi – jo īpaši aktuāli tas ir pirmā kursa studentiem, kas mēdz izmantot internetā jau pieejamos referātus vai pārrakstīt jau publicētus darbus, nenorādot atsauces. Tieši tādēļ jau skolās būtu daudz stingrāk jākontrolē skolēnu rakstu darbi, skaidrojot, kas ir plaģiāts, kā pareizi jācitē citu idejas, un cik neētiska ir šāda rīcība.

Plaģiātisma aizliegums ir paredzēts "Rīgas Stradiņa universitātes studiju iekšējās kārtības noteikumos", kas ir pieejami publiski RSU mājaslapā. Tur 5.1.15. punktā ir teikts, ka studenta pienākums ir "akadēmiskā studiju procesa ietvaros nepieļaut plaģiātismu vai jebkāda cita veida autortiesību vai blakus tiesību neievērošanu". Tāpat arī RSU studiju līgumos ir punkts par plaģiātisma aizliegumu.

Papildu informācijai: