Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Piektdien, 19. februārī, plkst. 10.38 no Rīgas uz Cēsīm dosies AS "Pasažieru vilciens" un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Veselības ekspresis, kurā RSU studenti – topošie ārsti un veselības aprūpes speciālisti – iepazīstinās pasažierus ar veselīga dzīvesveida principiem, īpaši uzsverot sirds un asinsvadu saslimšanas riskus.

Vilciena pasažieriem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, izmērīt skābekļa daudzumu asinīs, noteikt stresa, miegainības un sirds veselības risku līmeni, kā arī baudīt sirds veselības tēju. Ar RSU Veselības ekspresi uz Siguldas Valsts ģimnāziju un Vangažu vidusskolu dosies arī RSU vēstneši – studenti, kuri skolu jauniešus informēs par studiju iespējām RSU. Siguldas Valsts ģimnāzijā viesosies RSU Eiropas studiju fakultātes dekāne prof. Ilga Kreituse, kas jauniešiem stāstīs par ārpolitiku un vēsturi.

"Sirds un asinsvadu slimības ir liela mūsu sabiedrības problēma, tāpēc ir svarīgi informēt cilvēkus, ko viņi paši var darīt savas veselības labā un kad ir jāvēršas pie ārsta. Ir daudz vienkāršu lietu, ko mēs ikdienā varam darīt savas sirds veselības labā, piemēram, pēc iespējas vairāk kustēties, atmest smēķēšanu, uzturēt normālu asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni. Esmu gandarīts, ka mūsu augstskolas studenti var dot savu ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā un dalīties savās zināšanās un prasmēs. Ieguvums ir abpusējs, jo medicīnas studenti RSU Veselības ekspresī iegūst pieredzi komunikācijā ar "pacientiem" – vilciena pasažieriem, kā arī izmēģina teorētiskās zināšanas praksē," atzīst RSU rektors prof. Jānis Gardovskis.

AS "Pasažieru vilciens" Pārdošanas un mārketinga daļas vadītājs Renārs Gulbis uzsver, ka pasažieri atzinīgi vērtē "RSU Veselības eksprešos" piedāvātos pakalpojumus un sniegto informāciju. Nu jau par tradīciju kļuvušie Veselības ekspreši tiks norīkoti arī nākotnē. AS "Pasažieru vilciens" apsverot vēl citas idejas, ko piedāvāt, lai pasažieri ceļā pavadīto laiku izmantotu lietderīgi.

Plašāk par akciju "RSU Veselības ekspresis":

19. februārī RSU sirds veselības ekspresis dosies no Rīgas Centrālās stacijas plkst. 10.38 (vilciena Nr. 840) un atpakaļceļā uz Rīgu dosies no Cēsu stacijas plkst. 13.12 (vilciena Nr. 851).

Akcija "RSU Veselības ekspresis" notiek kopš 2013. gada, sadarbojoties AS "Pasažieru vilciens" un RSU, ar mērķi studentu augstskolā uzkrātās zināšanas nodot tālāk sabiedrībā, popularizējot veselīgu dzīvesveidu un rūpes par savu un līdzcilvēku veselību.

Šogad ir ieplānoti vairāki "RSU Veselības ekspreša" braucieni – aprīlī, jūlijā un novembrī. Līdztekus pierastajām veselības pārbaudēm (asinsspiediena mērīšanai, ķermeņa masas indeksa, stresa līmeņa un miegainības noteikšanai) katram braucienam būs sava īpaša tēma. 19. februāra braucienā uz Cēsīm RSU studenti vilciena pasažierus aicinās īpašu uzmanību pievērst sirds un asinsvadu veselībai. Turpmāko braucienu tēmas būs veselīgs uzturs un ādas veselība.

Akciju "RSU Veselības ekspresis" informatīvi atbalsta Slimību kontroles un profilakses centrs un Nacionālais Veselības dienests.

Par Rīgas Stradiņa universitāti

Rīgas Stradiņa universitāte ir viena no modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi – 2015.gadā tā atzīmē 65. dibināšanas gadadienu un 25 gadus ārvalstus studentu uzņemšanai. RSU deviņās fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām jau 16 gadus ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas. RSU šobrīd studē 7120 studenti, to skaitā, 1475 pastāvīgi ārvalstu studenti.

Papildu informācija par RSU ir pieejama interneta mājas lapā . Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv un YouTube. Par RSU aktualitātēm var uzzināt arī RSU studentu medijā „Skaļāk” .

Par AS "Pasažieru vilciens"

Uzņēmums dibināts 2001. gada 2. novembrī. "Pasažieru vilciens" ir vienīgais iekšzemes sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs, kas pārvadā pasažierus visā Latvijas teritorijā pa dzelzceļu. Sabiedrība dibināta saskaņā ar VAS "Latvijas Dzelzceļš” restrukturizācijas programmu.

Papildu informācijai: