Pārlekt uz galveno saturu
Video

Uztura bagātinātājus lieto medicīnā, farmācijā, sportā un skaistumkopšanā, un tos daudzi pērk un lieto bez lielas apdomas, ticot reklāmas solījumiem par tūlītēju un ļoti manāmu efektu. Patiesību par "maģisko" karnitīnu un taurīnu, kas ir enerģijas dzērienos, par "maģisko" ūdeni, par aminoskābju kokteiļiem sportā, par ķīmisko pīlingu skaistumkopšanā un citām vielām atklāj Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras lektore un ķīmiķe Irina Kazuša.

"Tik plašs uztura bagātinātāju lietotāju skaits ir tāpēc, ka cilvēki ignorē elementāras dabas likumsakarības, ko māca pamatskolā. Tās ir fizikālās un ķīmiskās likumsakarības, kas nodrošina mūsu dzīvības procesus. Šo likumsakarību nezināšana ļauj manipulēt ar informāciju, tāpēc ka mēs to neprotam kritiski izvērtēt. Cilvēka dzīvību nodrošina ļoti saskanīgi procesi. Tā ir dzīvības harmonija jeb homeostāze," stāsta ķīmiķe Irina Kazuša.

"Jebkura iejaukšanās homeostāzes procesā rada atbildes reakciju, tāpēc ir nopietni jāizsver, kādas būs sekas, ja sāksiet lietot uztura bagātinātājus, un vai visu mūžu gribēsiet tos lietot, jo jebkurā brīdī, kad uztura bagātinātāju pārtrauc lietot, šūna jau ir pieradusi pie konkrētās vielas, kas ir uztura bagātinātājā, lielās koncentrācijas, turklāt iespējams, ka ir jau piebremzēta pašas šūnas spēja šo vielu sintezēt."

RSU lektore skaidro: "Tādas molekulas, piemēram, ir karnitīns vai taurīns, ko visbiežāk zina sportisti. Taurīns ir uztura bagātinātājs, ko pievieno enerģijas dzērieniem, pamatojot, ka tas dod papildu enerģiju. Taurīns ir molekula, kas saistās ar žultsskābi un galā zarnu traktā emulģē taukus. Tas ir viens no solīšiem tauku vielmaiņā. Tāpat ir ar karnitīnu. Šīm abām molekulām tiek piedēvētas "maģiskas" īpašības, kaut gan vienas pašas tās nevar to izdarīt, jo ir vajadzīgs viss pārējais vielmaiņas komplekts, kas nodrošina šo procesu."

"Vēl jāpiebilst, ka daudzi pārprot reklāmu teicienu "tauku dedzināšana" un pārstāj lietot taukus. Un tad iznāk, ka mēs lietojam molekulas, kas nodrošina tauku vielmaiņu, atsakoties uzturā no taukiem. Sanāk, ka uztura bagātinātāja vielas koncentrācija strādā lieki un mēs savu homeostāzi darbinām nepamatoti."

"Veselam cilvēkam vajadzētu savu vielmaiņu nodrošināt ar uzturu – ar ogļhidrātiem, taukiem un proteīniem. Lielāko daļu mēs uzņemam ar dārzeņiem, mazāk ar gaļu, graudaugiem, pienu un augļiem. Reizēm ne vienmēr izskaidrojamu iemeslu dēļ cilvēki atsakās no šīs proporcijas par labu vienai vai citai produktu grupai. Piemēram, sportisti atsakās no proteīniem un sāk lietot aminoskābju kokteiļus ar domu, ka aminoskābes aizstāj pilnvērtīgos proteīnus. Kādu laiku šos kokteiļus jau var lietot, bet absurdi ir domāt, ka pieaugs muskuļu masa, lietojot šos kokteiļus, jo, ja fiziskā slodze nebūs atbilstoša, aminoskābes izveidos rezerves, un tās ir tauku molekulas," atklāj ķīmiķe Irina Kazuša.

"Tāpat ir ar ogļhidrātiem. Pilnībā atsakoties no ogļhidrātiem, cilvēki riskē iegūt ketoacitozi jeb palielinātu vides skābumu. Palielinās ketonvielu koncentrācija, kas ir viens no iemesliem, kāpēc veidojas palielināts vides skābums, kāda ir slimiem cilvēkiem, piemēram, diabēta slimniekiem. Cilvēki, kas to nezina, šo patoloģiju pamanās izveidot sev paši. Otrs variants – ja ogļhidrātu koncentrāciju ļoti palielina. To var panākt ar enerģijas dzērieniem. Palielinām ogļhidrātu koncentrāciju, bet sēžam pie datora, taču enerģija rodas tikai tad, kad ir fiziskā slodze. Ja nav fizisko aktivitāšu, viss atkal aiziet uz rezervēm – uz tauku veidošanos."

Karnitīns, taurīns un kofeīns ir biežāk pieminētās molekulas, kas tiek nosauktas par "maģiskām molekulām". Un vienmēr reklāmā apgalvo, ka tas ir zinātniski pierādīts, kas uztura bagātinātāju pircējam liek ticēt, taču pierādījumu tam nav. Varbūt pētījumi ir veikti tikai dzīvniekiem, taču saka: "zinātniski pierādīts"."

"Tagad pat ūdens par "maģisku" molekulu ir uztaisīts. Bet ūdens nevar atšķirties, jo ūdens ir un paliek ūdens. Var atšķirties tikai tajā izšķīdušās vielas un šo vielu koncentrācija," uzsver pētniece.

Runājot par uztura bagātinātājiem skaistumkopšanā, sabiedrībā valda stereotips, ka tas, kas ir dārgs, ir arī labs. "Piemēram, ja uz ādas uzpilina skābi, visi zina, ka tas nav patīkami un jāvēršas pie ārsta, jo tas ir ķīmiskais apdegums. Bet, ja par šādu pašu manipulāciju mums liek samaksāt, to sauc par ķīmisko pīlingu."

"Nobeigumā gribu uzsvērt, ka ir ļoti, ļoti kritiski jāizvērtē, cik ļoti mums ir vajadzīgas tās svešās molekulas. Vai tiešām mēs gribam uzturēt uztura bagātinātāju biznesu? Varbūt tomēr labāk domāt par savu veselību?" retoriski jautā ķīmiķe.