Pārlekt uz galveno saturu
Attīstība
Pētniecība
Ziņas

Trešdien, 6. aprīlī, pulksten 14.00 tiks atklāts visā Baltijas reģionā unikāls onkoloģisko slimību diagnostikas komplekss – Nukleārās medicīnas centrs Medvision, kas tapis, pateicoties veiksmīgai sadarbībai starp Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un privātajiem investoriem, kā arī izmantojot Eiropas Savienības projekta atbalsta finansējumu. Nukleārās medicīnas centrs atrodas Rīgā, Gardenes ielā 13 (piebraukšana no Mārupes ielas puses).

Centrā onkoloģisko un citu slimību diagnostikai tiks izmantota pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas (PET/ CT) metode, kas pašlaik ir precīzākā diagnostikā izmantotā metode vēža noteikšanā. Tās ieviešana Latvijā ļauj arī mūsu valstī padarīt pieejamus izmeklējumus, kuriem onkoloģijas nozarē pasaulē nav konkurentu, lai laicīgi un precīzi noteiktu audzēju stadiju, novērtētu audzēju dinamiku, diagnosticētu iespējamos recidīvus un noteiktu terapijas veidus un efektivitāti.

Viens no Nukleārās medicīnas centra Medvision dibinātājiem ir RSU, kuras rektors profesors Jānis Gardovskis uzsver, ka RSU ilgtermiņa attīstības stratēģija paredz izcilību zinātnē un studiju kvalitātē, tādēļ dalība Nukleārās medicīnas centra izveidē ir loģisks solis šīs stratēģijas realizācijā: "Centrs, kas tapis kā RSU meitasuzņēmums, nodrošinās unikālas un Latvijā līdz šim vēl nebijušas diagnostikas iespējas, kā arī dos iespējas jaunajiem RSU zinātniekiem un studējošajiem piedalīties zinātniskajos pētījumos Latvijā būtiskākajā veselības aprūpes jomā ar pasaulē modernākajām tehnoloģijām."

"Esmu pārliecināts, ka centrā pieejamās tehnoloģijas ļaus būtiski uzlabot onkoloģisko slimību diagnostiku, un, protams, rezultāts var būt arī mūsu zinātnieku veikti starptautiski atzīti zinātniskie atklājumi," uzskata RSU rektors profesors Jānis Gardovskis.

Viens no projekta idejas autoriem, Nukleārās medicīnas centra Medvision vadītājs Vitālijs Skrīvelis norāda, ka projekts realizēts, sadarbojoties privātā un publiskā sektora iestādēm, uzņēmumiem un investoriem, tostarp – vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniekiem, mediķiem un speciālistiem: "Mēs esam lepni, ka izdevies radīt šī brīža pasaules augstākajiem standartiem atbilstošu, tehnoloģiskajā ziņā modernu un inovatīvu diagnostikas centru Latvijā. PET/ CT tehnoloģijas, kuras pašlaik ir modernākās vēža diagnostikā pasaulē, ļaus Latvijā likvidēt desmitgadē mērāmu atpalicību šīs slimības diagnostikā un ārstēšanā, piemēram, no Skandināvijas valstīm."

Vitālijs Skrīvelis piebilst, ka bez pozitronu emisijas un datortomogrāfa centrā uzstādīts arī visā reģionā vienīgais ciklotrons – iekārta, kas turpat centrā uz vietas ražos fluora radioizotopus, kas rada pozitronus ar ļoti īsu pussabrukšanas periodu. Šāda izotopa izmantošana ļauj ar ārkārtīgu precizitāti marķēt organisma bojātās vietas un noteikt organisma stāvokli, projicējot rezultātu augstas kvalitātes hibrīdattēlos. "Būtībā mēs nodrošināsim visu izmeklēšanas ciklu, kas ir būtisks solis uz priekšu visā diagnostikas nozarē Latvijā," par paveikto ir gandarīts Vitālijs Skrīvelis.

Kas ir PET/ CT tehnoloģija?

PET/ CT tehnoloģija ļauj ārstiem labi redzēt un novērtēt, kā darbojas pacienta organisms, lai noteiktu un novērtētu nepieciešamo diagnozi un terapiju, bet jau atklāta audzēja gadījumā – precizētu tā lokāciju un stadiju un jau nozīmēto terapijas veidu un efektivitāti. PET/ CT sevī ietver gan funkcionālās (saņemama no PET skenēšanas), gan anatomiskās (CT skenēšanas rezultāts) informācijas noteikšanu par pacienta organisma stāvokli un apvieno abus skenēšanas veidus vienotā kombinētā augstas kvalitātes hibrīdattēlā.

PET/ CT izmeklējumos izmanto Medvision diagnostikas centrā uzstādītā ciklotrona producētos fluora radioizotopus, kas rada pozitronus ar ļoti īsu pussabrukšanas periodu. Pasaulē (arī Medvision) visbiežāk izmantotais radioaktīvais nesējs ir ar 18F iezīmētais glikozes analogs FDG. Tehnoloģijas attīstība pašlaik ļauj pārliecinoši apgalvot – metode ir absolūti droša, veiktais izmeklējums nesāpīgs, bet saņemtais starojums – līdzvērtīgs tam dabiskā fona starojumam, ko katrs cilvēks uzņem pāris gadu laikā.

PET/ CT diagnostiskos pakalpojumus visbiežāk izmanto, lai pacientiem veiktu:

  • labdabīgu un ļaundabīgu audzēju diferencēšanu;
  • nezināmu primārā audzēja meklēšanu, kad slimība sākotnēji izpaudusies ar metastāzēm;
  • stadijas noteikšanu pie zināma primārā ļaundabīgā audzēja;
  • terapijas efektu izvērtēšanu;
  • citos izmeklējumos diagnosticēto audzēju precizēšanu;
  • pēcterapijas reziduālo anomāliju precizēšanu;
  • audzēju recidīva atklāšanu;
  • diagnostiski piemērotākās zonas noteikšanu punkcijas biopsijai;
  • staru terapijas plānošanu.