Pārlekt uz galveno saturu
PVO

Lai palīdzētu kliedēt maldīgus priekšstatus par veselīgu uzturu, 2018. gada 22. augustā, PVO kopā ar Krievijas Federācijas Veselības ministriju rīkoja netradicionālu pasākumu kādā no Maskavas parkiem -  veselīga uztura kulinārijas meistarklase mediju pārstāvjiem.

Pasākumu vadīja Krievijas televīzijā populārs šefpavārs Džons Vorens (John Warren) ar PVO un Veselības ministrijas ekspertu komandu. Kopā tika pagatavoti 3 ēdieni – zupa borščs, lēcu salāti (mērcei tika izmantots jogurts ar zemu tauku saturu un citrona sula) un ķirbju, apelsīnu, žāvētu aprikožu deserts.

Pasākuma mērķis bija demonstrēt plašsaziņas līdzekļiem, ka veselīgs uzturs var būt vienkāršs, pieejams un tā pagatavošana neprasa īpašas prasmes. Vēlamais pasākuma iznākums bija dalīties ar zināšanām, lai sabiedrībai tiktu sniegta precīza informācija.

Ēšanas paradumu maiņa – visu atbildība

Aptaukošanās un liekais svars, zēniem vecumā no 11 līdz 15 gadiem, ir viena no visnopietnākajām veselības problēmām PVO Eiropas reģionā. PVO pārstāve Krievijas Federācijā Dr. Melita Vuinoviča (Melita Vujnovic) lēš: „Šis jautājums ir tieši saistīts ar neveselīgu uzturu un fizisko aktivitāšu trūkumu. Ēdiena ieradumi un kultūra krievu ģimenēs gluži kā citās Eiropas valstīs mainās lēni.”

Lai gan pēdējo gadu laikā veselīgs uzturs gūst popularitāti, joprojām sabiedrībā pastāv uzskats, ka veselīgam ēdienam nav garšas, taču veselīgs uzturs ir sarežģīts un to var atļauties tikai turīgi cilvēki. PVO Eiropas neinfekcijas slimību profilakses un kontroles biroja vadītājs Dr. Žuo Breda (João Breda) uzskata, ka: „Visām ieinteresētajām pusēm ir pienākums padarīt veselīgu pārtiku pieejamu, tajā skaitā valstīm. Protams, katrai valstij ir savas kulinārās tradīcijas un pārtikas kultūra, dažām tā ir veselīgāka. Krievijas Federācija nav izņēmums, jo tās iedzīvotāji joprojām ziņo par lielu sāls, cukura, trans-taukskābju un piesātināto tauku patēriņu. Lai to mainītu, mums ir jāiesaista visas ieinteresētās puses, un ir nepieciešams ieguldījums arī no ģimenēm un skolām. Ir nepieciešama dažādu līmeņu pārvaldes politika.”

Pēc meistarklasēm tika rīkota degustācija, viesi saņēma izglītojošus materiālus – brošūras ar ēdienu receptēm un PVO ieteikumiem par uzturu un ķermeņa masas indeksa mērīšanu. Kopumā pasākumā piedalījās žurnālisti no 14 plašsaziņas līdzekļiem.

PVO veselīga uztura rekomendācijas:

  • samazināt kopējo taukvielu patēriņu uzturā, īpaši dzīvnieku izcelsmes, piemēram, sviests un krējums;
  • vienmēr izlasīt etiķetes pirms produkta iegādes. Ja uz etiķetes ir minēti „daļēji hidrogenēti tauki”, tas nozīmē, ka produkts satur nelielu trans-taukskābju daudzumu. No šādiem produktiem ir ieteicams izvairīties vai vismaz samazināt to daudzumu uzturā;
  • lietot vairāk augļus un dārzeņus – minimālais daudzums ir 400 grami dienā;
  • lietot uzturā mazāk kā 5 gramus sāls (1 tējkarote) dienā;
  • lietot mazāk kā 50 gramus cukura (12 tējkarotes) dienā, bērniem ne vairāk kā 25 grami dienā (6 tējkarotes).

Vairāk par šo tēmu:

Culinary master class, Moscow: healthy nutrition can be easy, affordable and tasty

WHO Nutrition

WHO on healthy diet (updated)

WHO on food safety