Pārlekt uz galveno saturu
Viedoklis
Ziņas

Mūsdienu sabiedrībā joprojām aktuāls ir jautājums par to, vai gaļa uzturā ir jālieto vai nav. Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes Iekšķīgo slimību katedras profesore un hematoloģe Sandra Lejniece uzsver, ka gaļa uzturā ir jālieto, īpaši bērniem, kuru organisms vēl tikai aug un attīstās. Profesore arī dod padomu veģetāriešiem, kas jāievēro, lai neradītu kaitējumu veselībai.

"Mūsu organisms bez skābekļa nevar funkcionēt, savukārt skābekli organismā pārnes hemoglobīns, kas ir sarkanajās šūnās. Lai tas izveidotos, cilvēka organismā obligāti ir jābūt dzelzij. Mūsu organisms gadsimtu gaitā ir tā pielāgojies, ka, uzņemot divvērtīgo un trīsvērtīgo dzelzi ar uzturu, labāk uzsūcas divvērtīgā dzelzs, kas ir gaļā."

Ja tiek ievērota diēta, jāskatās, cik daudz uzturā tiek lietota gaļa. Vislabāk dzelzs organismā uzsūcas no sarkanās gaļas – liellopa, jēra un aknām, pēc tam no cūkas un putnu gaļas. Zivīs dzelzs ir vismazāk. Ir ļoti daudz produktu, kuros ir trīsvērtīgā dzelzs, piemēram, zemenes, spināti un pupas, taču šī dzelzs uzsūcas sliktāk.

"Es nesaku, ka ir slikti būt veģetārietim, taču, ja organismam vajag dzelzi lielā daudzumā, piemēram, bērniem, grūtniecēm un jaunām sievietēm, kurām ir pastiprināta menstruālā asiņošana, diētā vajag būs divvērtīgai dzelzij, respektīvi, uzturā jālieto gaļa."

Ja tomēr pieaugušais kādu apsvērumu dēļ izvēlas gaļu uzturā nelietot, viņam reizi trijos līdz sešos mēnešos būtu jānodod asins analīzes un jāpārbauda ferritīna līmenis, kas parāda dzelzs saturu organismā, folskābe un vitamīns B12.

"Ja bērnam pieaugušais apzināti nedod gaļu, tad tiek radīts risks, ka bērnam attīstīsies anēmija (mazasinība). Viņa organismā būs mazāk skābekļa, un var sākties kognitīvās funkcijas traucējumi. Bērns var sliktāk attīstīties un mācīties. Viņš būs miegains un noguris, negribēs spēlēties. Anēmija ir bīstams stāvoklis visam organismam!" uzsver ārste Sandra Lejniece.

Veģetāriešiem uzturā ļoti lielā daudzumā būtu jālieto sojas produkti, pupas, zirņi, spināti un pastāvīgi jākontrolē dzelzs līmenis organismā.

"Taču ārsti hematologi, kuri pacientiem ik dienu ārstē dzelzs deficīta anēmiju, uzskata, ka gaļa, kurā ir divvērtīgā dzelzs, uzturā ir jālieto!" nobeigumā piebilst hematoloģe.

Uz pierādījumiem balstītu skaidrojumu par to, kāda gaļa cilvēkam ir nepieciešama, varat lasīt šeit.