Pārlekt uz galveno saturu
Konferences, semināri

No 5. līdz 7. oktobrim Rīgas Stradiņa universitāte kopā ar Latvijas Universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti organizē 2. Starptautisko zinātnisko konferenci Uzturs un veselība.

Konferences programmā paredzētas ārvalstu un Latvijas speciālistu un zinātnieku lekcijas, plenārlekcijas un stenda ziņojumi par uzturpolitiku, sabiedrības veselību, uzturu, klīnisko uzturzinātni, kā arī jauno un funkcionālo pārtiku.

Konference Uzturs un veselība ir otrais šāda līmeņa un mēroga pasākums ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Tās mērķis ir dot iespēju Latvijas zinātniekiem, uztura zinātnes studentiem, uztura un veselības jomas speciālistiem iepazīties ar savu kolēģu pētījumiem un to rezultātiem, savukārt uzaicinātajiem vieslektoriem – atklāt uzturzinātnes svarīgāko tēmu un aktuālāko problēmu starptautisko kontekstu. Konferencē paredzēta arī aktīva Latvijas starpaugstskolu maģistra programmas Uzturzinātne mācībspēku, studentu un absolventu dalība.

Pēc konferences tiks sagatavoti zinātniskie raksti un publicēti LZA Vēstīs, kas dos iespēju par uzturzinātnes aktuālajiem jautājumiem un problēmām uzzināt plašākai Latvijas sabiedrībai, kā arī parādīt savu varēšanu un iespējas un radīt citu valstu zinātnieku interesi par Latvijā notiekošajiem pētījumiem uzturzinātnē ar datubāzes www.degruyteropen.com starpniecību.

Konference Uzturs un veselība ir likumsakarīgs un loģisks starpaugstskolu maģistra programmas Uzturzinātne turpinājums. Šīs programmas aizsākums meklējams 2003. gadā, kad Fonds medicīnas izglītības un zinātniskās izpētes atbalstam nāca klajā ar ideju un iniciatīvu par tās nepieciešamību, kad trīs lielāko Latvijas augstskolu mācībspēki to izstrādāja un saskaņā ar sadarbības līgumu īsteno jau desmit gadus. Programmai šo gadu laikā bijuši deviņi absolventu izlaidumi, sagatavoti 212 veselības zinātņu maģistri uzturzinātnē.

2012./2013. akadēmiskajā gadā Augstākās izglītības padomes īstenotajā Eiropas Savienības projektā Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai pēc starptautiska līmeņa ekspertu vērtējuma programma Uzturzinātne ir iedalīta pirmajā grupā un ir uzskatāma par ilgtspējīgu. Nākamais solis – tālākizglītības studiju programma un doktorantūras programma, kas nepieciešama, lai Latvija varētu kļūt par Baltijas uzturzinātnes izcilības centru.

7. oktobrī no 12.10 līdz 13.30 LU Lielajā aulā notiks preses konference, kurā tiks runāts par pareizas ēšanas nozīmi sirds un asinsvadu un onkoloģisko slimību gadījumā, par uzturu un gastroenteroloģiskajām slimībām, par jauno un un funkcionālo pārtiku, kā arī par uzturzinātnes speciālistu sagatavošanu Latvijā.

Konference notiks LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, Jelgavas ielā 1 (5. un 6. oktobrī) un LU Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19 (7. oktobrī).

Konferences atbalstītāji: Food union "Rīgas Piensaimnieks" (Kārums), Rīgas Piena kombināts (Lakto), Orkla Foods Latvija "Gutta" (ābolu un apelsīnu sula), Latvijas Dārzkopības institūts (āboli un bumbieri), pētnieciskā saimniecība Gundegas, Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes Pētnieciskais centrs (briedināti pilngraudi ), OrklaHealth (Nutriless, Möllers), Musli Graci (keksi), AS OlainFarm, SIA Milzu (brokastu pārslas), Live Riga (Rīgas Tūrisma attīstības birojs), Globālā Harmonizācijas iniciatīva (GHI).

Konferences programma un dalībnieku saraksts pieejams šeit.