Skip to main content
Page is available only in Latvian

Šogad Rīgas Stradiņa universitāti absolvē 34 doktoranti: 24 medicīnas doktoranti, septiņi juridisko zinātņu doktoranti, divi farmācijas un viens politikas zinātnes doktorants. Doktorantūras nodaļas izlaidums notiks 2018. gada 12. decembrī plkst. 15.00 RSU Senāta zālē.

Studijas doktorantūrā ir pirmais solis zinātnieka tapšanas procesā, kad pieredzējušu docētāju vadībā doktorants apgūst tās prasmes, iemaņas un kompetences, kas ir nepieciešamas, uzsākot akadēmisko un pētniecisko karjeru. Tomēr, kā uzsver RSU Doktorantūras nodaļas dekāne profesore Sandra Lejniece, zināšanas un prasmes, kuras apliecina doktora grāds, ir nozīmīgas ne tikai akadēmiskajos amatos, bet arī profesionālajā darbā. “Valsts ir tik attīstīta, cik gudri un izglītoti ir tās cilvēki, tādēļ doktorantūra ir ne tikai veids kā katram pašam rūpēties par savām zināšanām un karjeru, bet arī ceļš, kas valstij ejams, lai ielauztos ekonomiski attīstītāko ES dalībvalstu vidū. Latvijas tautsaimniecības izaugsme ir cieši saistīta ar augsta līmeņa profesionāļu skaita pieaugumu dažādās nozarēs,” norāda profesore Lejniece.  

Pēdējo piecu gadu laikā RSU doktorantu skaits ir pieaudzis teju par trešdaļu, un patlaban augstskolā studē 202 doktoranti astoņās doktora līmeņa studiju programmās: Medicīna, Farmācija, Juridiskās zinātnes, Politikas zinātne, Socioloģija, Komunikācijas kultūra un multimediji, Psiholoģija un Vadībzinātne. Studijas doktorantūras programmā ilgst trīs gadus, kuru laikā doktorants apgūst noteiktus teorētiskos kursus, smeļas praktiskās iemaņas un patstāvīgi izstrādā zinātnisko darbu. Promocijas darba aizstāvēšana notiek pēc doktorantūras studiju absolvēšanas. Šogad RSU ir aizstāvēti 12 promocijas darbi.

Pozitīva tendence, kas pēdējo gadu laikā novērota starp RSU doktorantiem – jaunie pētnieki arvien vairāk izmanto starpdisciplinārās priekšrocības, ko sniedz augstskolas pieredze gan veselības aprūpes, gan sociālo zinātņu virzienā. “Vērtējot doktorantūras nākotnes attīstības scenārijus, redzu arvien ciešāku šo abu jomu sasaisti, piemēram, domājot par pacientu tiesību aizsardzību, medicīnas komunikāciju, psiholoģiju, veselības politiku vai farmācijas mārketingu. Dažādās ar medicīnu saistītās nozarēs pieaug prasības pēc augsti kvalificētiem ekspertiem, kuriem, piemēram, ir ne tikai nepieciešamās juridiskās kompetences, bet arī zināšanas medicīnā, lai kvalificēti varētu aizstāvēt pacientu tiesības,” saka Doktorantūras nodaļas dekāne.

Location

Room
Senāta zāle
Date: