Skip to main content
Page is available only in Latvian
Skolēniem

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) sākusies pieteikumu pieņemšana Jauno politologu un diplomātu akadēmijai, kas norisināsies no 9. februāra līdz 6. aprīlim. Plašās programmas un augsti novērtēto pasniedzēju – savas jomas ekspertu – dēļ šie sagatavošanas kursi noderēs ikvienam, kurš meklē iespēju padziļināt erudīciju starptautisko attiecību un politoloģijas jautājumos. Īpaši vērtīgi tie būs vidusskolēniem, kuri plāno studēt RSU bakalaura studiju programmā Politika un politiskā komunikācija vai Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas. Absolvējot šos kursus, jaunieši iegūs garantētu studiju vietu, savukārt dalībnieks ar labāko vērtējumu noslēguma darbā pirmo semestri varēs studēt bez maksas.

Deviņu sestdienu garumā Jauno politologu un diplomātu akadēmijā paredzēts apgūt tādas tēmas kā politiskā vēsture, komunikācija un kultūra, stratēģiskā komunikācija, Latvijas drošības jautājumi un ārpolitikas pamatvirzieni, diplomātijas loma starpvalstu attiecībās, starptautisko organizāciju darbība, kā arī ieskats ASV, Tuvo Austrumu, Ķīnas un Krievijas ārpolitikā. Kursos noritēs arī divas simulācijas spēles, kas ļaus gūt pieredzē balstītu izpratni gan par to, kā norit diplomātiskās sarunas, gan par Latvijas politisko dienaskārtību no mediju un politiķu skatupunkta. Spēles vadīs RSU profesore Ilga Kreituse, ārpolitikas pētnieks, studiju programmas Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas vadītājs Māris Cepurītis un studiju programmas Politika un politiskā komunikācija vadītājs Mārtiņš Daugulis. 

Mārtiņš Daugulis, kurš RSU absolvējis ne vien pamatstudijas un maģistrantūru, bet ir arī doktora grāda kandidāts, uz sagatavošanas kursiem atsaucas kā uz pagrieziena punktu savā dzīvē. “Šie kursi man, tolaik Rīgas 41. vidusskolas audzēknim, deva daudz vairāk nekā tikai zināšanas politoloģijā un izpratni par sabiedriskajiem procesiem, kas bruģēja manu ceļu uz studijām RSU,” stāsta M. Daugulis. Turpinot ar sev raksturīgo humoru, viņš norāda, ka kursiem līdzi nāca arī statusa maiņa: "Uzreiz pēc pirmās nodarbības man bija pilnīgi cita stāja skolas gaiteņos, kas pamazām rezultējās lielākā respektā no klasesbiedriem.”