Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

Vairākās pasaules daļās gaisa piesārņojuma līmenis joprojām ir salīdzinoši augsts. Jaunākie PVO dati rāda, ka  9 no 10 jeb 90% cilvēku elpo gaisu ar augstu piesārņojuma līmeni. PVO lēš, ka no piesārņotā gaisa gadā mirst aptuveni 7 miljoni cilvēku.

2016. gadā gaisa piesārņojums vien izraisīja aptuveni 4,2 miljonu cilvēku nāves, taču aptuveni 3,8 miljonus cilvēku nāves izraisīja mājsaimniecības piesārņojums, kas tiek radīts gatavojot ēdienu ar degvielu un piesārņojošām tehnoloģijām. Visaugstākais gaisa piesārņojuma līmenis ir Vidusjūras reģiona austrumu daļā, Dienvidaustrumāzijā, Āfrikas un Klusā okeāna rietumu valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Gada vidējais līmenis šajos reģionos bieži vien pārsniedz PVO noteikto maksimāli pieļaujamo emisiju līmeni vairāk kā 5 reizes. Šobrīd trūkst dati par gaisa piesārņojumu Āfrikā un Klusā okeāna rietumu daļā. No 47 Āfrikas valstīm PVO rīcībā ir dati tikai par 8 valstīm šajā reģionā.

Vairāk par šo tēmu:

Eiropā atrodas visvairāk vietnes, kas ziņo par datiem

BreathLife jaunumiem var sekot mājaslapā

Ceļā uz planētu bez piesārņojuma: izpilddirektora ziņojums (angļu valodā)

ANO Vides un klimata un tīra gaisa koalīcija (UN Environment and the Climate and Clean Air Coalition) ir izsludinājusi pieteikšanos 2018. gada klimata un gaisa kvalitātes balvai

Integrētais novērtējums par īslaicīgajiem klimata piesārņotājiem Latīņamerikā un Karību jūras reģionā

ANO Vides un klimata un tīra gaisa koalīcija (UN Environment and the Climate and Clean Air Coalition) resursu datu bāze par gaisa piesārņojumu.