Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

Saskaņā ar PVO un UNICEF jaunāko ziņojumu, aptuveni 78 miljoni jeb 3 no 5 jaundzimušajiem netiek zīdīti pirmajā stundā pēc dzimšanas, tādā veidā paaugstinot saslimšanas un nāves risku. Vairums no gadījumiem ir sastopami valstīs ar zemiem vai vidējiem ienākumiem.

Jaundzimušajiem, kuri tiek baroti pirmajā dzīves stundā, ir ievērojami lielāka iespēja izdzīvot. Ziņojumā tiek uzsvērts, ka pat dažu stundu aizkavēšanās jaundzimušā zīdīšanā var radīt dzīvībai bīstamas sekas. Šī pirmā saskare ar mātes krūti stimulē piena ražošanu (īpaši jaunpienu), ko mēdz saukt arī par „šķidro zeltu”, kas ir bagāts ar uzturvielām, olbaltumvielām un antivielām.

PVO ģenerāldirektors Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) lēš, ka „Zīdīšana sniedz bērniem vislabāko iespējamo dzīves sākumu. Mums ir jāsniedz mātēm atbalsts, lai bērniem tiktu nodrošināts tāds dzīves sākums, kādu tie ir pelnījuši. Atbalsta sniedzēji var būt ģimenes locekļi, veselības aprūpes darbinieki, darba devēji un valdība”.

Ziņojumā ir norādīts, ka:

  • palielinoties ķeizargriezienu skaitam samazinās zīdīšanas gadījumu skaits;
  • zīdaiņiem, kuri tiek zīdīti 2 – 23 stundas pēc dzimšanas ir par 33% lielāks risks nomirt nekā tiem zīdaiņiem, kuri tiek zīdīti pirmajā stundā pēc dzimšanas.

Ziņojumā valdības tiek aicinātas ierobežot mākslīgā piena maisījumu vai citu krūts piena aizvietotāju mārketingu.

PVO un UNICEF ir laiduši klajā apskatu par zīdīšanas politikas un programmas politiku visā pasaulē.

Vairāk par šo tēmu:

PVO par zīdīšanu

PVO publikācija par politikas un programmas politiku visā pasaulē (2018)

PVO pārskats „NOĶERT MIRKLI Zīdīšanas uzsākšana: Labākais dzīves sākums katram jaundzimušajam”

PVO publikācija par mākslīgā piena maisījumu vai citu krūts piena aizvietotāju mārketingu

PVO Eiropas Reģionālais birojs par zīdīšanu

UNICEF par zīdīšanu